Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi.hu megbízható információja szerint poloska került olyan tányérba is, amiben a II. kerületi gyermekek ebédjét szolgálták fel. Kértük a kerületi polgármestert, erősítse meg, vagy cáfolja a hírt.

"Van alapja az információnak, sőt konkrétan Őrsi Gergely, a kerület polgármestere vette észre egy teljesítés igazolási laphoz tartozó visszajelzés keretében, hogy néhány helyen kifogások merültek fel az óvodai közétkeztetés minőségével kapcsolatban. Mivel számunkra is kiemelten fontosak a kerületben élő gyerekek, azonnal bekértük az összes teljesítésigazolási lapot és vizsgálatot indítottunk. A vizsgálat tényét jeleztük a szolgáltató felé is. Visszamenőleg bekérettük a szolgáltatóval kapcsolatos információkat és visszajelzéseket, jelenleg ezek elemzése tart, a vizsgálati szakaszában vagyunk. Ezután a szolgáltatást igénybe vevők bevonásával hozzuk meg azt az intézkedést, hogy a lehető legmagasabb színvonalú közétkeztetést biztosíthassuk" - közölte érdeklődésünkre Varga-Nagy Eszter, a kerület sajtófőnöke.

További érdemi információt a vizsgálatra hivatkozva nem osztottak meg lapunkkal, így azt sem tudtuk meg, melyik oktatási intézményben következett be a sajnálatos incidens. "A járványügyi helyzet végét követően fogjuk tudni egyértelműen megmondani, mikor zárható le egy ilyen széleskörű vizsgálat."

Az ellenzéki vezetésű önkormányzatnak akár kapóra is jöhet a kormánypárti körökhöz - azon belül Bánki Erik fideszes képviselőhöz - köthető Hungast Zrt. hibája. A Hungast ma már az egyik legnagyobb, közétkeztetéssel foglalkozó vállalkozás. Alig három éve, hogy bekebelezte az addig konkurenciának számító Elamen Zrt.-t és a Sodexo Magyarország Kft.-t.

A zrt. és az érdekeltségi körébe tartozó cégek már többször hibáztak. Az önkormányzatok pedig általában attól függően reagáltak, hogy kormánypárti vagy ellenzéki volt-e a polgármester, illetve a képviselő-testület többsége.

A Hungast legnagyobb botlása az volt, amikor a leányvállalata három évvel ezelőtt az óbudai idősebb Béres József elnevezett általános iskolában tömeges ételmérgezést okozott. A Gyermekmenza Kft. ebédjébe csaknem háromszáz gyermek betegedett bele, hánytak és hasmenést kaptak. A társaság mindvégig tagadta a vádakat, fellebbezett az elítélő határozat ellen, többször is, de hiába, jogerősen elmarasztalták. Aztán pár százezer forintos büntetéssel megúszta. A Bús Balázs vezette, jobboldali többségű önkormányzat sem érezte feltétlen szükségét, hogy lapátra tegye a céget.

A Karácsony Gergely vezetésű zuglói önkormányzat viszont kísérletet tett rá, hogy kiebrudalja a társaságot. Holott a szülők többnyire csak azért háborogtak, mert a pécsi székhelyű Hungast Mecsek Zrt. Esztergomból (!) szállította az ételt Zuglóba. Elképzelhető, milyen volt a rántott hús állaga ás állapota, mire megérkezett.

Nem közismert, de Karácsony Gergely, még XIV. kerületi polgármesterként megbízást adott egy ügyvédi irodának, hogy tekintse át az elődje, Papcsák Ferenc által 2010-2014 között kötött szerződéseket. (Az erről szóló jelentés lapunk birtokában van.) Ezen terítékre került a Hungast cége is, de igazából nem találtak fogást rajta, minden maradt a régiben.