BUX
39006

Pont kerülhet a régóta húzódó ügy végére - a Közgép is érintett

Szabályos volt a keszthelyi Festetics kastély egy része felújításának tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzés, hiába tartotta azt jogsértőnek az uniós ellenőrzés és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - mondta ki határozatában a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD).

Németh Géza, 2016. március 12. szombat, 12:20

A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozat az eseményeket 2004 októberétől keltezi, ekkor írt ki gyorsított meghívásos tendert a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. a kastély - illetve a hozzá tartozó épületek - egy részének felújítására úgy, hogy a tervezésre és a kivitelezésre lehetett pályázni. A közbeszerzés két fordulós volt, a kiírástól számítva 10 napjuk volt a felkért cégeknek arra, hogy jelentkezzenek, részt akarnak venni a tenderen.

Még a jelentkezési határidőn belül a Közgép Zrt. előzetes vitarendezést kezdeményezett, jogsértőnek tartva a jelentkezési feltételeket, amelyek között egymilliárd forint értékű műemlék felújítási és 450 millió forint értékű kiállítótér kialakítási refencia is szerepelt. Végül a  Laki Épületszobrász Zrt., az Épkar Zrt., valamint - közös ajánlattevőként - a ZÁÉV Építőipari Zrt.  és a West Hungária Bau Kft. jelentkezett a tenderre. A második fordulóba, már csak két ajánlat érkezett, ezeket az Épkar Zrt., illetve - együttesen - a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a West Hungária Bau Kft. adta be. Az ajánlatkérő a közös ajánlattevőket hirdette ki nyertesnek és igazoltatta az eljárás megfelelőségét a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztályával. Időközben a Közgép jogorvoslatot kért a KD-tól, de az úgy vélte, hogy a cég nem érintett az ügyben, így elutasította a kérelmét, pedig azokban a későbbi NGM ellenérvei szerepeltek.

Szabálytalanságokat találtak

Az NGM tavaly április közepén - hivatalból - indított jogorvoslatot a KD előtt, mivel egy uniós ellenőrzés szabálytalanságokat tárt fel a tenderen. A döntőbizottság azonban elkésettnek nyilvánította a minisztérium kérelmét, így elutasította azt, viszont a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ezzel nem értett egyet és az eljárás lefolytatására utasította a KD-t.

Az idén februárban indult újabb eljárásban már vizsgálni kellett az NGM kifogásait, amely - többek közt - magasnak tartotta a kért referenciák összegét, mivel az szükségtelenül korlátozta a tenderen indulók körét, következésképpen a versenyt. Jogszerűtlen volt a gyorsított meghívásos közbeszerzés - mint jogi forma - is, mivel így mindössze 10 napjuk maradt a potenciális pályázóknak a jelentkezésre.

A döntőbizottság a referenciák értékét megfelelőnek tartotta, mivel a kért munka becsült értéke másfél milliárd forint. Ami pedig a rendkívüli, gyorsított eljárást illeti, az ajánlatkérő három okra hivatkozott: kicsúszna az uniós támogatásból, az egyik felújítandó épület életveszélyes, illetve a munka elhúzódása visszavetné a turizmust. A KD szerint egy ok elég a gyorsított eljáráshoz, ez pedig az életveszélyes épület mielőbbi rendbehozatala volt. Nem fogadta el az NGM érvelését, hogy arról az ajánlatkérő tehet, ő hanyagolta el a felújítását. Miután egy ok elég volt a gyorsított eljárásra, nem történt jogsértés a döntőbizottság szerint.

A határozat ellen fellebbezni nem lehet, csak a bíróságtól lehet kérni jogorvoslatot.