Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A múlt hét kedden szerdán megjelent Microsoft-botrány: a rendőrség beszerzése is aggályos volt című cikkünkkel kapcsolatban két kifogást is emelt a Racionet Zrt. Az általuk panaszosnak talált rész a következő:

Az adóhatóságnál a bruttó 1,82 milliárd forint összegű kiírást a Racionet Zrt. nyerte. Lapunk információi szerint első körben az értékesített szoftverkulcsok túlárazása tűnt fel az ellenőrzésen. Az adóhatóság többek között Office Standard 2013, Office Pro Plus 2013 és WindowsPro szoftverekre kötött szerződést. Bár a Racionet - kiemelt partnersége révén - kedvezményes áron értékesíthette volna tovább a licenceket, valójában ennél mintegy 30 százalékkal drágábban, a piac árat megközelítő értéken adta el azokat - ez a 2013-as katalógusok árazásából is látszik.

A cég szerint ez nem felel meg a valóságnak:

"A valóság a cikkben rögzített állításokkal szemben az, hogy a hivatkozott licenceket a Racionet Zrt. nettó 1,4 milliárd forintos áron értékesítette, amely összeg közel 7 százalékos árrést tartalmazott és több mint 23 százalékkal volt alacsonyabb, mint a Microsoft kedvezményes kormányzati listaára (amelyre a cikk "piaci árként" hivatkozik)."

- Vélemény
A cikkben azonban nem állítottuk, hogy a Racionet 1,82 milliárd forint bruttóért dolgozott volna a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak. Azt állítottuk, hogy a szerződés összértéke 1,82 milliárd forint volt, amely összeget a NAV honlapjára feltöltött szerződés másolat adatai alapján jelentettünk meg írásunkban.

Ugyanígy cikkünkben piaci árként nem azt neveztük piaci árnak, melyet a Microsoft kedvezményes kormányzati listaárként meghatározott. Ehelyett azokat értettük, amelyek a 2013-as kiskereskedelmi szoftverlicencek értékesítéséről szóló katalógusokban szerepeltek. Mivel a licencek esetében a nagyobb mennyiségek esetén, valamint a kiemelt partnerek esetében kedvezményt adnak azokra, ebből következtettünk a 30 százalékos árkülönbségre, amely a Racionet Zrt. közlése szerint 23 százalékkal alacsonyabb, mint a kedvezményes listaár.