A koronavírus-járvány kapcsán felmerülő új lízingigények kielégítését is szolgálja a CIB Csoport nemrég megnyitott 10 milliárd forintos hitelkerete is. Jelenleg járműflották, ipari berendezések és mezőgazdasági termelőeszközök adják a CIB Lízing növekedését. Az év első három hónapjában folyamatosan nőttek a kihelyezések 2019 azonos időszakához képest, januárban ez az arány meghaladta a nyolcvan százalékot.

Márciusban, amikor a koronavírus-járvány miatti kormányzati korlátozások a hónap nagy részében már érvényben voltak, és emiatt a személyes ügyintézés is lassabb volt, még mindig közel hatvan százalékkal nagyobb értékben vettek igénybe finanszírozást a CIB Lízing ügyfelei, mint 2019 harmadik hónapjában.

Minden szegmensben nőttek

2020 első negyedévében a CIB Lízingnél a mikrovállalatok közel 30, a kis- és közepes vállalkozások pedig közel 90 százalékkal nagyobb összegű finanszírozás segítségével valósították meg beruházásaikat. A nagyvállalatoknál még szembetűnőbb volt a növekedés üteme: az említett időszakban a CIB Lízing több mint tízszer akkora összeget helyezett ki, mint 2019 első negyedévében.

Az intenzív növekedésben továbbra is nagy szerepe van az MNB Növekedési Hitelprogramjának, és a CIB Lízing a koronavírus-járvány miatt bevezetett NHP Hajrá konstrukciótól is azt várja, hogy a vállalkozások folytatni fogják fejlesztéseiket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy tíz nap alatt hét lízingszerződést kötött a CIB ebben a konstrukcióban. Az NHP Hajrá nagy lökést adhat az agrárium finanszírozási szükségletének, hiszen ebben a szektorban folyamatos a fejlesztési igény, függetlenül a járványhelyzettől. A mezőgazdasági vállalkozások aktivitása jellemzően szezonális, és a tavaszi időszakban válik esedékessé egy sor olyan fejlesztés, mint a gépek beszerzése vagy az infrastruktúra-beruházások.

"A mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások a koronavírus okozta nehézségek közepette is számíthatnak ránk. A tavasz fontos mezőgazdasági munkák ideje, a cégek ebben az időszakban alapozzák meg későbbi eredményüket" - mondta Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

Tízmilliárdos extra keret a járványban

Ezeket kiegészíti, hogy tízmilliárd forintos, lízingcélra is igényelhető hitelkeretet nyitott nemrég a CIB csoport olyan vállalkozásoknak, amelyeknél a koronavírus-járvány, illetve az arra tekintettel bevezetett kormányzati korlátozások okozta bevételkiesés miatt extra likviditási igények merülnek fel, vagy amelyeknél a megnövekedett készletfelvásárlások finanszírozási szükséglettel társulnak a jelenlegi járványhelyzetben.

Gazdasági fellendülés időszakában a bank nem tart ilyen hitelkeretet, a jelenlegi járványhelyzetben viszont jelentős kihelyezhető forrással segíti a magyar gazdaság szereplőit. A CIB csoport külön szabályok szerint bírálja el azokat az igényeket, amelyek közvetlenül a koronavírushoz kapcsolódnak, és célja, hogy segítse meglévő és új ügyfelei üzletmenetét, beruházási és növekedési terveit.