Pörög a lakáspiac, jó hitelszámokat közölt a nagybank

Idén megugrott az új jelzáloghitelek folyósítása, a K&H Banknál 24,3 milliárd forint új lakossági hitelt nyújtottak az első öt és fél hónapban, ebből 21 milliárd forintot ért el az új jelzáloghitelek állománya - jelentette be Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.
Domokos László, 2015. június 18. csütörtök, 14:04
Fotó: Napi.hu

Idén végre a gazdasági válság előtti szintre futhat fel az ingatlan adásvételek száma. A bank az év eleji 150 ezres prognózis után már arra számít, idén az év egészében 200 ezer adásvétel lesz az országban - a tavalyi 107 ezer után -, alapvetően használt lakások cserélnek gazdát.

Miközben idén január-áprilisban 55 százalékkal több tranzakció történt, a jelzáloghitel-folyósítás 33 százalékkal nőtt. Egyelőre sok a készpénzes, befektetési célú ingatlanvásárló.

A banknál a deviza alapú lakáshitelek forintosítása, elszámolása mintegy 407 milliárd forint hitelt érintett.

A K&H-nál az átlagos igényelt hitelösszeg idén az első négy hónapban 7,2 millió forintra nőtt. Ma már gyakorlatilag minden hatodik lakáshitelügylet a K&H-ban bonyolódik, mivel a bank súlya az új jelzáloghiteleknél a múlt év közepe óta stabilan 15-16 százalékra nőtt. Ez az arány a következőkben is maradhat - véli Rajna Gábor, a banki értékesítési hálózat és támogatás vezetője.

A bank adatai szerint (háromezer, idén folyósított hitel adatai alapján):

  • a hitelfelvevők kétharmada házas vagy élettársi kapcsolatban él
  • a hitelek háromnegyedét a 25-45 éves korosztály veszi fel
  • minden 10 igénylőből 9 alkalmazotti státuszban van
  • a hitelfelvevők 42 százalékának van eltartott gyermeke
  • az igénylők 62 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik
  • a lakáshitel felvevők 79 százaléka városban él
  • a hitelek 81 százalékát használt lakás vásárlásra igénylik az ügyfelek és mintegy 10 százalékuk hitelcserét valósít meg

A második negyedév adatait nagyban befolyásolja a hitelkiváltás folyamata. Április végéig a K&H telecenter összesen több mint 20 ezer ügyfélhívást kezelt a témában, hatalmas az érdeklődés. Egyrészt a forintosítás, másrészt a kedvezőbb gazdasági környezet miatt sokan most realizálják az évekig csak tervezett ingatlanvásárlást - mondta Bába Ágnes (képünkön).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.06.18 14:48

...vigyázni a ft hitellel is ,mert ,ha nő az alapkamat ,akkor nő a kamat is ...ésszel !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html