Idén végre a gazdasági válság előtti szintre futhat fel az ingatlan adásvételek száma. A bank az év eleji 150 ezres prognózis után már arra számít, idén az év egészében 200 ezer adásvétel lesz az országban - a tavalyi 107 ezer után -, alapvetően használt lakások cserélnek gazdát.

Miközben idén január-áprilisban 55 százalékkal több tranzakció történt, a jelzáloghitel-folyósítás 33 százalékkal nőtt. Egyelőre sok a készpénzes, befektetési célú ingatlanvásárló.

A K&H-nál az átlagos igényelt hitelösszeg idén az első négy hónapban 7,2 millió forintra nőtt. Ma már gyakorlatilag minden hatodik lakáshitelügylet a K&H-ban bonyolódik, mivel a bank súlya az új jelzáloghiteleknél a múlt év közepe óta stabilan 15-16 százalékra nőtt. Ez az arány a következőkben is maradhat - véli Rajna Gábor, a banki értékesítési hálózat és támogatás vezetője.

A bank adatai szerint (háromezer, idén folyósított hitel adatai alapján):

  • a hitelfelvevők kétharmada házas vagy élettársi kapcsolatban él
  • a hitelek háromnegyedét a 25-45 éves korosztály veszi fel
  • minden 10 igénylőből 9 alkalmazotti státuszban van
  • a hitelfelvevők 42 százalékának van eltartott gyermeke
  • az igénylők 62 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik
  • a lakáshitel felvevők 79 százaléka városban él
  • a hitelek 81 százalékát használt lakás vásárlásra igénylik az ügyfelek és mintegy 10 százalékuk hitelcserét valósít meg

A második negyedév adatait nagyban befolyásolja a hitelkiváltás folyamata. Április végéig a K&H telecenter összesen több mint 20 ezer ügyfélhívást kezelt a témában, hatalmas az érdeklődés. Egyrészt a forintosítás, másrészt a kedvezőbb gazdasági környezet miatt sokan most realizálják az évekig csak tervezett ingatlanvásárlást - mondta Bába Ágnes (képünkön).