Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg a márciusi fagyok ellen a fóliasátrakban eredményesen tudtak védekezni a gazdálkodók, a május 13-án érkezett lehűlés már védtelenül érte a növényeket - mondta Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének elnöke a napilapnak.

A hazai dohányültetvények több mint kétharmada Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van, a megye területének pedig mintegy háromnegyed részében voltak olyan fagyok, amelyek kisebb vagy nagyobb mértékben károsították a kiültetett palántákat. A kifagyott területeken a növényeket pótolták, így terméskiesésre egyelőre nem várható. A termés mennyiségét június második fele még nagyban befolyásolhatja: ha meleg lesz és elég csapadék hullik, akkor javulhatnak a kilátások.

A koronavírus-járvány közvetett módon pozitív hatással volt az ágazatra, mivel a külföldről hazatérő vendégmunkások enyhíthetik a súlyos munkaerőhiányt.

A beültetett terület idén kissé csökkent: tavaly még meghaladta a 3100 hektárt az ültetvények nagysága, az idén már 3000 hektár alatt maradt a terület. A visszaesés a Virginia és a Burley típusú dohányt egyaránt érinti.