Mintegy 120 ezer üzlet, étterem, hotel és egyéb szolgáltató köteles online pénztárgépet használni, de ezek felében tavaly nem lehetett bankkártyával fizetni, csak készpénzzel.

Nagyon sok üzletben még nem is kezdték meg a felkészülést a jövő év január 1-jétől érvényes új szabályozásra. Várhatóan továbbra is a bankkártyák elfogadására alkalmas POS-terminál lesz az elsődlegesen preferált elektronikus fizetési mód - idézik a cikkben Neubauer Katalint, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkárát.

A kártyás fizetés mellett ugyanakkor megoldást jelenthet az azonnali átutalás felkínálása az ügyfeleknek, hiszen március eleje óta az utalások a hét bármely napján a nap 24 órájában 5 másodpercen belül célba érnek. Szintén gyors elektronikus fizetési megoldás volna a QR-kód alkalmazása. Mindehhez persze mobilbanki alkalmazások is kellenek. A jegybank a lappal azt közölte: a hazai bankszektor jelzése alapján 2021-re a legtöbb mobilbanki alkalmazás képes lesz ilyen kódok leolvasására és azok alapján fizetési megbízások indítására - olvasható a Népszavában.