Hatalmas változásra készül a posta

Teljesen átszervezi a csomagkézbesítést a következő években a Magyar Posta. Új szortírozó üzem mellett 23 depó fogja össze a kiszállítást.
Vég Márton, 2019. augusztus 21. szerda, 10:26
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Több tízmilliárd forintos beruházás keretében helyezi új alapokra a csomagfeldolgozást és -kézbesítést a Magyar Posta - értesült a Világgazdaság. A fejlesztéseket júliusban kezdték meg, és 2022-re tervezik a befejezésüket, tehát három év múlva már a legmodernebb logisztikai infrastruktúrával várhatja a társaság a Black Friday akciókkal induló, megnövekedett terheléssel járó karácsonyi szezont.

Arra számítanak az állami cégnél, hogy a csomagforgalom látványosan megugorhat a következő években. A Magyar Posta várakozásai szerint az idei tervekben szereplő 43,3 millió darab általuk kezelt csomag mennyisége tíz éven belül megduplázódhat. Menyhárt Zoltán, a projekt igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a költségek kétharmadát a tervek szerint a központi csomagfeldolgozó kialakítására fordítják, a szortírozóüzem mellett pedig országszerte 23 depót alakítanak ki, 19-et vidéken, négyet a fővárosban.

Az úgynevezett hub and spoke modellnek az a lényege, hogy az adott cég az áruk útjának teljes szervezésével, önálló szerződéses és felelősségi háttérrel valósítja meg a leggyorsabb célba juttatást. Két mintadepó indíthatja a sort, a debrecenit és a győrit jövő áprilisban tervezik átadni. A raktárépületeket három méret szerint kategorizálják: négy-négy S-es és M-es, valamint tizenöt L-es méretűt alakíthatnak ki. Első körben beszerzik a szükséges több ezer négyzetméteres ingatlanokat, majd gépesítik őket, végül pedig egy teljesen új, integrált IT-rendszert vezetnek be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2019.08.21 13:38

Esetleg nem lehetne a tervezgetés helyett a csomagkézbesítéssel foglalkozni? Miért vesztegelnek a küldemények 6-14 napig az NKK-ban a külföldi szállítótól történő átvétel után a szállítási konténerben? A legutóbbi elektronika dolgot tartalmazó küldeményem csomagoláson belüli papírdobozai a nedvességtől szétmállottak és ha a víz bejutása az külföldön történt volna akkor itt száraz lett volna, nem pedig nedves. Az átvétel után a 8. napon sikerült kivenni a konténerből és megkezdeni a feldolgozást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html