BUX
39006

Posta: nem tartja vissza az elakadt reálhozam utalásokat

A helytelen vagy elégtelen adatokkal érkező magán-nyugdíjpénztári utalványokat a Magyar Posta Zrt. minden esetben visszaküldte a pénztáraknak - közölte a posta.

MTI-Eco, 2011. augusztus 25. csütörtök, 20:16

A Nemzetgazdasági Minisztérium kedden arra szólította fel a magánnyugdíjpénztárakat, hogy a zökkenőmentes elszámolás érdekében a volt pénztártagok adatmódosítási kérelmének tegyenek eleget, valamint az át nem vett és a magánnyugdíjpénztárakhoz visszaérkezett összegek kifizetését a volt pénztártagok rendelkezése alapján augusztus 31-ig ismét tegyék meg.

A Stabilitás Pénztárszövetség szerdai közleményében ugyanakkor kifogásolta, hogy a Magyar Posta szeptember 16-ig "visszatartja" az elakadt utalásokat, így a pénztárak nem tudják határidőn belül teljesíteni a minisztérium felszólítását.

Bába Julianna, a Stabilitás elnöke hangsúlyozta: a legjobb szándékuk ellenére technikailag képtelenség a minisztérium felszólításának eleget tenni, ugyanis a tárca szerint a törvényi határidőn belül - azaz augusztus 31-ig - kellene a visszaérkező utalásokat ismételten megindítani. Ez csak azokban az esetekben lehetséges, ahol a visszalépő tag banki átutalást kért, és számlaszáma rosszul szerepelt pénztára nyilvántartásában. Akikhez viszont a pénztárak postai úton kísérelték meg eljuttatni a reálhozamot, azok esetében a visszaérkező összeget a Magyar Posta - hatályos üzletszabályzatának megfelelően - szeptember 16-ig visszatartja.

A posta az utalványban megjelölt címhelyen 150 ezer forintig házhoz kézbesíti a reálhozamot - közölte a Magyar Posta. Abban az esetben, ha a házhoz kézbesítés a címzett távollétében sikertelen volt, a kézbesítő értesítést hagy az ügyfélnek. A 150 ezer forintot meghaladó összegű utalványokról az ügyfelek szintén értesítést kapnak, amellyel a megjelölt postahelyen vehetik át az utalvány összegét.

Válaszában a posta rámutat: a postai szabályozás szerint csak és kizárólag az így kiértesített ügyfelek - a nyári szabadságolásokra tekintettel - vehetik át szeptember 16-áig a nekik érkezett reálhozamot az értesítésben megjelölt postahelyen. Erről a posta az ügyfeleket, illetve a nyugdíjpénztárakat a postahelyeken és az interneten megtalálható hirdetményben, illetve közleményben értesítette. Azoknak ügyfeleknek, akik szeptember 5-ig nem veszik át az utalványozott összeget, a posta szeptember 16-a előtt ismét értesítést küld.