Titkolják, mennyi prémiumot kap a Posta vezére

Ismét nem adott egyértelmű választ Fónagy János államtitkár arra a képviselői kérdésre, hogy a Magyar Posta vezérigazgatója az ötmilliós fizetésén felül részesül-e prémiumban és azt milyen prémiumfeladatokra kaphatja meg - derül ki Jakab Péter Jobbik-elnök, parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott államtitkári válaszból.
Domokos Erika, 2020. február 10. hétfő, 16:51
Fotó: Getty Images

Jakab Péter először januárban kérdezte meg Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy részesült-e prémiumban a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (aki jelenleg Schamschula György) a 2019-es teljesítménye után. A képviselő kérdésében utalt arra, hogy a posta egyes hivatalaiban kritikán aluli állapotok uralkodnak, megemlítve a kelebiai postahivatal vezetőjének tragikus halálát.

"Ehhez képest azt látjuk, hogy a társaság vezérigazgatója havonta 5 millió forint javadalmazásban részesül, amelyhez 20 százaléknyi (éves szinten 12 millió forint) prémium is adható." Az ellenzéki politikus azt is megkérdezte, hogy ha kapott plusz juttatást a vezérigazgató, milyen prémiumfeladatok voltak kitűzve a részére, és pontosan mekkora összegű prémiumot fizettek ki neki.

A képviselő kérdésére egymondatos választ adott Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár: "2019-re vonatkozó prémium kifizetése nem történt". A rövid válasz után Jakab Péter ismét rákérdezett a miniszternél a vezérigazgató prémiumfizetésére:

Kérem, nyugtasson meg, jól gondolom-e, hogy a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a 2019-es teljesítménye után a későbbiekben sem fog prémiumban részesülni? Ennek megválaszolása azért is fontos, mert bár kértem, nem kaptam tájékoztatást arra vonatkozólag, hogy voltak-e kitűzve, és ha igen, milyen prémiumfeladatok a vezérigazgató úr részére, illetve milyen okok alapján nem történt prémiumfizetés?

Fónagy János államtitkár februárban ismét egymondatos választ adott a jobbikos képviselőnek, amelyből nem derül ki, hogy kap-e és mire prémiumot a Magyar Posta vezérigazgatója. "A társaságnál a prémiumfeladatok meghatározása a javadalmazási szabályzatnak megfelelően történik, tartalmuk nem nyilvános" - közölte az államtitkár.

Jobbik: a kormány becsülje meg a postásokat!
A kormány, illetve a Magyar Posta vezetése a cég gazdasági eredményeihez mérten becsülje meg a postások munkáját: emeljék az itt dolgozók átlagbérét és kezeljék a postások körében jelentkező munkaerő-elvándorlást - mondta az MTI szerint Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón. Míg 2000 és 2018 között a posta gazdasági teljesítménye 4,25-szörösére (51 milliárd forintról 217 milliárd forintra) emelkedett, a postások átlagbére csupán 3,4-szeresére (bruttó 87 ezer forintról bruttó 295 000 forintra) nőtt. Míg 1990-ben az országban még 47 ezer postás dolgozott, számuk idén 29 ezerre csökkent; tavaly a postás dolgozók körében 20 százalékos volt a fluktuáció. A képviselő szerint a szolgáltatási díjak emelkedését, a levélforgalom változását, a postások létszámcsökkenését és a gazdasági eredményeket is figyelembe véve "ma a postások átlagbére 483 ezer forint bruttó kellene, hogy legyen a jelenlegi bruttó 305 ezer forint helyett".

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Arnika, 2020.02.11 11:49

Az ismert hogy Schamschula György elismert pénzügyi szakember, több mint 20 éves hazai és nemzetközi vállalati pénzügyi-, hitelintézeti és vállalatmenedzsment tapasztalatokkal.
Szóval kimondható hogy a posta vezetése nem szakterülete. Mivel el sem jutank hozzá a problémák, már megakad a dolog a középszintű vezetésnél az információ. Hány postahivatalt nézett meg működés közben? Mikor volt az NPKK-ban hogy lássa a küldemény kezelés legszűkebb keresztmetszetű pontját, amelynél már 10 éve bővíteni kellett volna a kapacitásokat, most sem győzik, de ez 2021 január 1-től tarthatatlan állapot lesz. Egyébként nem kell zsebre tenni a prémiumot, önként felajánlhatja a Postai dolgozók bármely segítő alapítványának, hiszen ő nem szorul rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.02.10 23:52

Akkor szoktak a Fidesz emberei így válaszolni - meg nem válaszolni - vagy hümmögni az ellenzék kérdéseire mint egy durcás kisgyerek ha azok rátapintanak az érzékeny pontokra.
Szóval a válasz jobbik kérdésére az, hogy volt prémium kifizetés a Posta vezérnek.
De ezt a gerinctelen Fideszesek nem merik megmondani, mert őket lesz@rja az, hogy milyen állapotok vannak a postánál. Nem számít, hogy a relatív alacsony fizetések miatt munkaerő hiány van, ami miatt a meglevő állománynak kell jelentős pluszterhelést elviselnie.
Mert a Posta a többi állami tulajdonú céghez hasonlóan gyakorlatilag állami kifizetőhelyé vált, ahol a csókos NER-esek vállalkozók nyerik beruházásokat, fejlesztéseket, vagy hirdetnek Kesma lapokban illetve vesznek reklámperceket a propaganda TV-kben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.02.10 18:28

orbánviktor levelei ki lettek kézbesítve még akkor is ha más nem :) - jár a prémium !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html