Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jakab Péter először januárban kérdezte meg Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, hogy részesült-e prémiumban a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója (aki jelenleg Schamschula György) a 2019-es teljesítménye után. A képviselő kérdésében utalt arra, hogy a posta egyes hivatalaiban kritikán aluli állapotok uralkodnak, megemlítve a kelebiai postahivatal vezetőjének tragikus halálát.

"Ehhez képest azt látjuk, hogy a társaság vezérigazgatója havonta 5 millió forint javadalmazásban részesül, amelyhez 20 százaléknyi (éves szinten 12 millió forint) prémium is adható." Az ellenzéki politikus azt is megkérdezte, hogy ha kapott plusz juttatást a vezérigazgató, milyen prémiumfeladatok voltak kitűzve a részére, és pontosan mekkora összegű prémiumot fizettek ki neki.

A képviselő kérdésére egymondatos választ adott Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár: "2019-re vonatkozó prémium kifizetése nem történt". A rövid válasz után Jakab Péter ismét rákérdezett a miniszternél a vezérigazgató prémiumfizetésére:

Kérem, nyugtasson meg, jól gondolom-e, hogy a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója a 2019-es teljesítménye után a későbbiekben sem fog prémiumban részesülni? Ennek megválaszolása azért is fontos, mert bár kértem, nem kaptam tájékoztatást arra vonatkozólag, hogy voltak-e kitűzve, és ha igen, milyen prémiumfeladatok a vezérigazgató úr részére, illetve milyen okok alapján nem történt prémiumfizetés?

Fónagy János államtitkár februárban ismét egymondatos választ adott a jobbikos képviselőnek, amelyből nem derül ki, hogy kap-e és mire prémiumot a Magyar Posta vezérigazgatója. "A társaságnál a prémiumfeladatok meghatározása a javadalmazási szabályzatnak megfelelően történik, tartalmuk nem nyilvános" - közölte az államtitkár.

Jobbik: a kormány becsülje meg a postásokat!

A kormány, illetve a Magyar Posta vezetése a cég gazdasági eredményeihez mérten becsülje meg a postások munkáját: emeljék az itt dolgozók átlagbérét és kezeljék a postások körében jelentkező munkaerő-elvándorlást - mondta az MTI szerint Varga-Damm Andrea, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője vasárnap sajtótájékoztatón. Míg 2000 és 2018 között a posta gazdasági teljesítménye 4,25-szörösére (51 milliárd forintról 217 milliárd forintra) emelkedett, a postások átlagbére csupán 3,4-szeresére (bruttó 87 ezer forintról bruttó 295 000 forintra) nőtt. Míg 1990-ben az országban még 47 ezer postás dolgozott, számuk idén 29 ezerre csökkent; tavaly a postás dolgozók körében 20 százalékos volt a fluktuáció. A képviselő szerint a szolgáltatási díjak emelkedését, a levélforgalom változását, a postások létszámcsökkenését és a gazdasági eredményeket is figyelembe véve "ma a postások átlagbére 483 ezer forint bruttó kellene, hogy legyen a jelenlegi bruttó 305 ezer forint helyett".