Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közgyűlés döntött a Központi közbeszerző szervezet megalapításáról. Az új egyszemélyes gazdasági társaságot, a Fővárosi Közbeszerzési Lebonyolító és Minőségbiztosító Kft.-t a fővárosi közbeszerzések koordinációja, egységes lebonyolítása és minőségbiztosítása elősegítése érdekében hozzák létre január elsejével. A javaslatot a testület 24 igen szavazattal, 6 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el.

Arról is határoztak, hogy együttműködési megállapodást köt a kormánnyal és az olimpiai bizottsággal a Fővárosi Közgyűlés a 2024-es olimpia budapesti megrendezése érdekében. Az együttműködési megállapodás rendelkezik a benyújtandó pályázat intézményrendszeréről: a felállítandó sportolói bizottságról, az olimpiai védnökök testületéről, valamint az olimpiai egyeztető fórumról.

A 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai pályázat előkészítése érdekében a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) mint részvényesek 2017. december 31-éig terjedő határozott időtartamra létrehozzák a Budapest 2024 Nonprofit Zrt.-t.

Prémium helyett jutalmat vezetnek be a fővárosi cégeknél

Prémium helyett a nagyobb mérlegelési lehetőség és rugalmasság érdekében az átfogó éves teljesítményt értékelő jutalmat vezetik be a fővárosi cégeknél - döntött a Fővárosi Közgyűlés. Erre - olvasható az elfogadott javaslatban - azért volt szükség, mert a kitűzött prémiumfeladatok elvégzése (ami után a prémium járt) nem tükrözi a teljes évi teljesítményt, és sem pozitív, sem negatív irányú eltérésre nem volt lehetőség. Az előterjesztést a testület 21 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 6 tartózkodás mellett fogadta el.

A testület döntése értelmében bevezetik a jutalom alkalmazását a társaságok vezető állású munkavállalóinak esetében, ami rugalmasabb, nagyobb mérlegelési lehetőséget enged, és az értékelt vezető munkájának teljes egészét, az adott évi teljesítményét veszi figyelembe.

Az éves jutalom mértéke - úgy, mint korábban a prémiumé - a vezető állású munkavállalók esetében legfeljebb az éves alapbér bruttó 15 százaléka lehet.

Tokody Marcell (Jobbik) szerint nem helyes áttérni a jutalomra, mert az mellőzi az objektív célfeladatokat. Szaniszló László (MSZP) nem támogatva a javaslatot, azt mondta, hogy a rendszer bevezetésével nagyon nagy lesz a cégvezetők függősége.

Tarlós István főpolgármester arról beszélt, hogy a prémiumrendszert lehet alkalmazni például termelésben, ahol könnyedén ki lehet tűzni a prémiumfeladatokat. Hozzátette azt is, hogy a fővárosi közszolgáltató cégek nem tekinthetőek klasszikus piaci szereplőknek. Közölte, a prémiumrendszer azért nem jó, mert rendkívül vitatható volt mindig, hogy a cégvezetők számára kitűzött prémiumfeladatok vajon tényleg többletteljesítményhez kötődnek vagy nyugodtan besorolhatók a munkaköri leírásban foglaltak közé, így a jogosultság is vitatható. Sokkal jobb az, hogy ha valakinek a munkájával a város vezetői és a közgyűlés elégedett, akkor az kap jutalmat - mondta. Tarlós István megjegyezte, hogy egyébként elégedett a cégvezetők munkájával.