Nem a portfóliójuk értéke miatt aggódtak a koronavírus-járvány alatt az idős privátbanki ügyfelek, hanem az egészségüket féltették elsősorban - mondta Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezető igazgatója. A privátbankárokat a nyugdíjas korosztályba tartozó ügyfelek nem azért keresték meg, hogy átrendezzék a válság miatt az értékpapírjaikat, sokkal inkább az örökösödés kezdte aggasztani őket. A járvány ugyanis rádöbbentette ezt a réteget arra, hogy ők sem halhatatlanok, a vagyonuk lehetséges, hogy nem marad már velük sokáig.

A fejlett országok mindegyikére jellemző, hogy elöregszik a társadalma. A legöregebb populáció Japánban, Finnországban és Olaszországban van, a leggyorsabban pedig Görögország, Dél-Korea, Lengyelország, Szlovákia, Portugália, Spanyolország és Szlovénia lakossága öregszik.

A nyugdíjasoknál van a legnagyobb vagyon

A privátbanki ügyfelek átlagéletkora meghaladja a társadalom átlagéletkorát a legtöbb országban. Magyarországon az átlagéletkor 42 év, a privátbanki ügyfelek többsége viszont 50-64 év között van, náluk koncentrálódik a vagyon több mint 37 százaléka, de a leggazdagabb, 10 millió euró (nagyjából 350 millió forint) fölötti vagyonnal rendelkezők még idősebbek. A 65 év fölötti privátbanki ügyfelek számláin van a több mint 5200 milliárd forintnyi vagyon 31,3 százaléka, vagyis mintegy 1630 milliárd forint.

A privátbanki ügyfélkörnek azonban csak a 22 százaléka 65 év fölötti, nagyjából 9800 ügyfélszámla, ami körülbelül 4500 ügyfél, mivel egy ügyfélnek sokszor több számlája van. Ez azt jelenti, hogy ez a korosztály átlagosan 166 millió forintos befektetést tart egy-egy szolgáltatónál, sok vagyonos nyugdíjaskorúnak persze több szolgáltatónál is lehet számlája, így az egy főre eső átlagos vagyon 360 millió forint fölött van. Nagyon magas az idős ügyfelek koncentrációja néhány nagy szolgáltatónál, köztük az MKB-nál, az OTP-nél, az Ersténél és a CIB Banknál.

Hiába a válság, nőni fog a vagyon

A Blochamps előrejelzései szerint az idén a tőzsdék tavaszi esésének dacára nőni fog a privátbanki ügyfelek vagyona. Tavaly év végén a cég becslése szerint 5250 milliárd forint volt a 44557 ügyfél számláján, az idén év végén várhatóan 5850 milliárd forintra emelkedik az összvagyon, ami 45 ezer ügyfél között oszlik majd meg, ez ügyfelenként átlagosan 130 millió forintot jelent.

A befektetések összetétele alapján valóban nem lehetett jelentős a portfóliók értékcsökkenése, hiszen a privátbanki vagyon mindössze 9 százaléka van részvényekben, emellett 26 százalék befektetési alapban, ami szintén kockázatosabb lehet. A 19 százaléka viszont teljesen kockázatmentes készpénzben és bankbetétben áll, 44 százaléka pedig kötvényben - utóbbi döntő részben lakossági állampapír lehet.