BUX
37833

Privatizálják a minőség-ellenőrzést

Idén vevőre találhatnak a GKM kezelésében lévő minőség-ellenőrző cégek, így ezen a piacon is megindulhat a természetes szelekció - írja a Népszabadság.

Böröcz Petra, 2005. január 6. csütörtök, 08:33

A magánosítás kormányhatározat alapján indulhat majd; a folyamatot az ÁPV Rt. menedzseli majd - tudta meg a NAPI Online.

Komoly szakmai befektetőben reménykedik Péterfi János, a Kereskedelmi és Minőség-ellenőrző Intézet (Kermi) Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy a kötelező nemzeti vizsgálatok eltörlése jelentős piacszűkülést okozott számukra. Emellett komoly nehézséget jelent az, hogy a piacon megnyilvánuló árversenyben egyre kevésbé adnak az ügyfelek a szolgáltatás minőségére.
Az elsősorban biztonsági kérdésekkel foglalkozó Magyar Elektrotechnikai Ellenőrző Intézet (MEEI) Kft. iránt komoly, hatezer munkavállalót foglalkoztató multinacionális cég is érdeklődik - mondta Lazur Lajos ügyvezető igazgató. A cégvezető hozzáttet, hogy a villamossági termékek vizsgálatára szóló nemzetközi tanúsítvány igen sokat érhet a potenciális befektetők számára. A MEEI évente 360 millió forintos árbevételre tesz szert a vizsgálatok révén.
A Kermi és a MEEI mellett az ÉKKO Építőipari Közszolgáltató, Kereskedő és Oktató Kft.-t, valamint az MBVTI Műszaki Biztonsági Vizsgáló és Tanúsító Intézet Kft.-t kínálja megvételre az ÁPV Rt., a vagyonértékelés napokon belül megkezdődik.