PSZÁF: a nagy magánnyugdíjpénztárak drágábban működnek

Tavaly a magánnyugdíjpénztárak közül a legdrágábban éppen a legnagyobb méretű, illetve a legjelentősebb pénzintézeti háttérrel rendelkezők dolgoztak.
NAPI, 2005. május 19. csütörtök, 07:54
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a magán-nyugdíjpénztári rendszer egészét átfogó, első alkalommal elkészített költségvizsgálata szerint a nagyok költségei szűk (2,38-2,54 százalékos) sávban mozogtak a felügyelet számításai szerint, kiugrónak az Erste számíthat a maga 3,08 százalékával. Inkább a kisebb kasszák költségérzékenyebbek - mondta Marsi Erika, a PSZÁF főigazgatója.

Korábban a pénztárak díjstruktúrájában a magas likviditási és működési költségek voltak meghatározók, ám ahogyan a pénztárak nőttek, ezek a költségelemek arányosan egyre kisebbek lettek, s a gyarapodó vagyon miatt vált meghatározóvá a vagyonkezelési kiadás. Marsi Erika úgy véli, semmi sem akadályozza meg a pénztárak közgyűléseit, hogy maximális díjat határozzanak meg a vagyonkezelés tekintetében. (Egyelőre az sem tisztázott, egy nyugdíjpénztár esetében etikus-e, hogy a pénztár ügyvezetése a saját cégcsoporthoz tartozó vagyonkezelőt alkalmazzon.) Visszásság a sikerdíjaknál is akadt: ezt olyan esetben is ki kellett ugyanis fizetni, amikor a reálhozam a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt negatív lett. A magánpénztári hozamok tekintetében három kategóriát állított fel a PSZÁF, ezeket egymással összevetve látható, hogy az egészen kicsi és a nagy pénztárak jobb hozamot hoznak, mint a 10-50 milliárdos vagyonnal rendelkezők.

A PSZÁF fellépne a megtévesztő pénztári hirdetések ellen, most is van folyamatban ilyen ügy. Ezek általában a pénztári hozamokkal kapcsolatosak, megjelenhetnek valótlan hozamadatok közléseként vagy eltorzított grafikonok formájában; a nem egységesen közölt adatok olykor az összehasonlíthatóság elvét sértették. Marsi Erika tart attól, hogy a pénztárak közötti verseny erősödése viselkedési torzulásokat eredményezhet. Ezek közül kiemelte a tagtoborzást, a tagok egyik pénztárból a másikba való átléptetését és a hozamközléseket más pénztárak adataival való összehasonlítások kapcsán. Ezzel szemben a felügyeletnek nem sok eszköze van, leginkább a nyilvánosság és az ajánlások kiadása marad számára - hangzott el a sajtótájékoztatón.

HOZZÁSZÓLÁSOK