Tömeghalál az ólakban - mi lesz a pulykákkal?

Leginkább a pulykatartást érintik a januári madárinfluenzás esetek, de hat a piacra a 2016-2017-es járvány is, amelynek következtében a víziszárnyasok közül a kacsahús előállítása nőhet a libahús rovására - számolt be a Világgazdaság.
Domokos László, 2020. március 4. szerda, 07:29
Fotó: Napi.hu

A januári madárinfluenzás esetek miatt leölt 160 ezer különböző korú, ivarú puly­ka már hatással lehet a piacra - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Az érintett telepekre sokáig nem telepíthetnek állományt, és mivel a pulyka lassú forgású baromfi, ennek a kiesésnek vélhetően hatása lesz az éves pulykahús-kibocsátásra is.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza januári megjelenése miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom és Hajdú Bihar megyében.

A pulykapiacot éppen egy jó periódusában érte a - szerencsére csak lokális - járvány, hiszen a pulykahúsra elég élénk kereslet mutatkozott az elmúlt bő egy évben, ennek megfelelően az ára is jól alakult. Csorbai Attila szerint nehéz hirtelen pótolni a kiesett alapanyagot, és hogy mekkora lehet a kiesés mértéke, azt a fél év végén lehet majd látni. Bár igény van a termékre, mégis szűk a keresztmetszet, mert nem könnyű napos pulykát beszerezni. Ez bizonyos szempontból előnyös is, mert ily módon egy hirtelen állománynövekedéssel nem lehet letörni a stabil árakat.

A kellemes piaci kondíciók várhatóan fennmaradnak, de a pulykahús ára sem emelkedhet az égig, mert korlátot szab neki a csirkemell alacsonyabb ára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

granatvirag, 2020.03.04 19:13

melyik fidesses állat érintett a baromfiiparban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html