Ettől félnek a legjobban a magyar cégvezetők

A belföldi vállalatok túlnyomó többsége idén is bevételnövekedést vár, de még nagyobb arányban tartanak a munkaerőhiánytól - derül ki a PwC Magyarország szerdán közzétett vállalatvezetői felméréséből.
Domokos László, 2019. március 6. szerda, 13:30
Fotó: Pixabay

A visszajelzések szerint Magyarországon a vállalatvezetők 90 százaléka számít arra, hogy cégük bevétele idén is bővül. A Pwc globális felmérése ennél némileg csekélyebb arányt mutat, világszerte a megkérdezett cégvezetők körében 82 százalék várja ezt 2019-ben.

Jóval visszafogottabb a bizalom a gazdasági környezet iránt, hiszen a belföldi cégeknek mindössze 30 százaléka, és a külföldieknek is csupán 42 százaléka számít a világgazdaság növekedésének gyorsulására.

Az adatok alapján a magyarországi vállalatvezetők 87 százaléka, a külföldieknek pedig 77 százaléka a hatékonyságot szeretné javítani. Új piacok keresését, új termékek és szolgáltatások bevezetését sokkal kevesebben tervezik. A legnépszerűbb tervezett külpiac a magyar cégvezetői visszajelzések szerint Németország (48 százalék), Románia (26 százalék), az Egyesült Államok (20 százalék), Szlovákia és Kína (18-18 százalék), a külföldiek körében az Egyesült Államok (27 százalék), Kína (24 százalék), Németország (13 százalék) és az Egyesült Királyság (8 százalék) vezet.

A növekedést mindenki szerint a munkaerőhiány fenyegeti a legjobban. A külföldi vállalatvezetők 79 százaléka idén és tavaly is ezt tekintette a legnagyobb kihívásnak. A belföldi válaszokon belül ugyanez még magasabb, 92 százalék, de egy éve még 95 százalék volt.

A kereskedelmi háborúk miatt a cégvezetők a szűkebb környezettel folytatott kereskedelmet egyre jelentősebbnek értékelik világszerte. A magyarországi felmérésből ugyanezt mutatja a visegrádi országok felértékelődése külpiacként - mondta Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország vezérigazgatója.

Koncz Barbara, a cég adó- és jogi tanácsadási üzletágának igazgatója a munkaerőhiány jelentőségét emelte ki az adatokból. Az idei várakozásokban ugyanis a cégvezetők legfontosabb aggodalmai a humán erőforrással kapcsolatosak, a szakemberhiány és a demográfiai folyamatok mellett a munkavállalói juttatások növekedésétől tartanak a legjobban. Újabban már a munkásszállók építésével is egyre több munkáltató számol Magyarországon, holott néhány éve ez még nem merült föl lényeges szempontként - derül ki az MTI beszámolójából.

A munkába álló fiataloknak arra kell készülniük, hogy 5-10 évente biztosan munkahelyet fognak változtatni - tette hozzá Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke.

A PwC 22 éve indította, idén világszerte 1378 cégvezetőt kérdeztek meg telefonon és online. Magyarországi vállalata nyolcadik alkalommal készítette el a vezérigazgatói felmérést a globális vezérigazgatói felméréssel párhuzamosan. A 236 belföldi cégvezető várakozásait személyes adatfelvétellel mérték föl 2018 októbere és decembere között, az MGYOSZ-szel partnerségben.

HOZZÁSZÓLÁSOK