BUX
37350

Quaestor-botrány: Tarsoly Csaba nem tűnt el

Tarsoly Csaba, a Quaestor cégcsoport elnök-vezérigazgatója otthonában tartózkodik és a kezdetektől fogva mindenben együttműködik a hatóságokkal - közölte Papp Gábor, a cégvezető jogi képviselője.

MTI, 2015. március 23. hétfő, 10:09

Az ügyvéd, visszautasítva a hétfőn megjelent sajtóhíreket, azt mondta: "egy árva szó sem igaz" abból, hogy Tarsoly Csaba eltűnt volna. Véleménye szerint az ilyenfajta híresztelések legfeljebb hangulatkeltésre jók.

Papp szerint Tarsoly folyamatosan dolgozik és mindenben együttműködik a hatóságokkal. A Quaestor vezetőjét eddig háromszor hallgatta ki a felügyelet, s minden kérdésre igyekszik kimerítő választ adni. Tarsoly minden erejével azon van, hogy az ügyfeleket a lehető legkevesebb kár érje - közölte az ügyvéd.

Hétfőn a Blikk azt írta: "a becsődölt Quaestor milliárdos tulajdonosát napok óta nem látták budai házánál". Egy környékbeli szavait idézve hozzátették: "három teherautó állt Tarsolyék háza előtt, és lázasan pakoltak. Mintha költözködtek volna".

A Quaestor Financial Hrurira Kft. március 9-én öncsődöt jelentett. "A Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit" - indokolt akkor a cég.

Március 10-én az MNB részlegesen felfüggesztette a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. tevékenységi engedélyét. Akkori közleményükben azt írták: az MNB a cégnél indított célvizsgálata során a társaságnál szabálytalanságokat észlelt, ezért függesztette fel részlegesen a Quaestor tevékenységi engedélyét.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője március 12-én azt mondta: a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél, az értékpapír-kereskedő cégnél szabálytalanságokat talált az MNB, ezért rendelt ki oda felügyeleti biztost, ugyanakkor a kötvénykibocsátás területén is szabálytalanságokra derült fény. A Quaestor Financial Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből 150 milliárd fiktív kötvénykibocsátásról lehet szó - jegyezte meg. Binder akkor azt mondta: eddig csak a Buda-Cash esetében kezdeményezett felszámolást az MNB, a másik két érintettnél, a Hungária Értékpapír Zrt.-nél és a Quaestor Értékpapír Zrt.-nél a felügyeleti biztos összegzi a helyzetet, meg kell állapítania a fedezethiány mértékét is.