Az autóiparban kezdenek rákapni a rabszolgatörvényre

Egyre több autóipari cégnél íratnák alá az évi 400 órás túlmunkáról szóló megállapodásokat, miközben hagyják elszivárogni a munkaerőt - írja a Népszava.
Szabó Zsuzsanna, 2019. október 12. szombat, 22:00
Fotó: Reuters

Mintegy két tucat autóipari cégtől érkezett jelzés, hogy elkezdték az önkéntes túlórázásra, vagyis a tavalyi törvénymódosítással lehetővé tett évi 400 órás túlmunkáról szóló egyéni megállapodásokra rábírni a dolgozóknak. Az egyik üzemben egy középvezető még fenyegetőzött is azzal, hogy hamarosan leépítések lesznek, így aki nem vállalja be a pluszmunkát, az lapátra kerül - tudta meg a Népszava László Zoltántól, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnökétől.

A kormány tavaly év végén verte át a parlamenten viharos sebességgel és körülmények között a szakszervezetek által csak rabszolgatörvénynek nevezett jogszabálymódosítást. Az évi 400 óra túlmunkát lehetővé tevő javaslatot óriási felháborodás, számos tüntetés és szakszervezeti tiltakozás fogadta. A törvény alapján alapesetben évi 250 óra túlmunkát lehet elrendelni, további 150 órányi túlórát pedig "önként", egyéni megállapodásokkal vállalhatnak a dolgozók.

A szakszervezetek a törvény elfogadásakor már jelezték: a 400 órányi többletmunka kérdése várhatóan ősszel kerül majd napirendre a cégeknél, hiszen akkorra általában már kimerülnek az éves túlórakeretek. László Zoltán szerint a Vasas működési területén beigazolódni látszik ez a forgatókönyv: az utóbbi időben - függetlenül a vállalkozás méretétől vagy regionális elhelyezkedésétől - szerte az országban ajánlgatják a cégek az "önkéntes" túlmunkát a dolgozóknak.

Sok esetben azonban nem is kell különösebben nyomást gyakorolniuk a cégeknek, mert a dolgozók olyan keveset keresnek, hogy a pluszpénz érdekében akár egészségüket is kockáztatva bevállalják a túlmunkát. Egy heves megyei üzemben például a HR-vezetőnek is szemet szúrt, hogy az egyik dolgozó bruttó 800 ezer forint körüli bért kapott az egyik hónapban. Mint kiderült: a dolgozó alapfizetése 290 ezer forint, de az adott hónapban 31 napot dolgozott, úgy, hogy a hétvégéken 12 órázott is - említett egy kirívó esetet László Zoltán, hozzátéve: a HR-vezető le is tiltotta ezt az embertelen mennyiségű túlórát.

A szakszervezeti vezető szerint a túlóráztatásra esetenként azért van szükség, mert több dolgozótól vált meg a cég, mint indokolt lett volna.

Az autóipari beszállítók az utóbbi hónapokban lényegében hagyják elszivárogni a munkaerőt, azaz a távozók helyére nem vesznek fel újabb munkaerőt - ezt állapította meg a HR-Evolution kutatása is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gabrilovics, 2019.10.14 08:30

Mindenki tagadta, hogy ő kérte volna! Erre kiderül, hogy mégis. látszik, itt a szakszervezet mint olyan nincs! Lásd Suzuki! Amióta itt vannak azt tehetnek amit akarnak! De írhatnám a Hankook, vagy a mercit! Apropó MBMH! Tudják Önök, hogy 4,000 db autót hoztak vissza, mert tele volt többek közt csigákkal? A tömítések nem tömítenek? Amúgy ez az akció napi 100,000 USD/nap volt amíg a hajó nem ért vissza! A vezetőkről! A mercinél mérnök lehet vendéglátó ipari főiskolát végzett ember, vagy meister olyan aki pl pék, cukrász, kőműves, ács, szoba festő.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

CoolKoon, 2019.10.13 13:40

Hát igen, azt eddig is tudta mindenki, hogy a gyárakban általában ritka nagy rohadékok dolgoznak, a kisfőnökök általában még a felsővezetőknél is mocskosabb állatok, de tudják, hogy megtehetik. Az istentelenül nagy barom Trump ámokfutása miatt kezd az egész világgazdaság lelassulni, az autóipart ráadásul még az idióta sötétzöld szektások is fojtogatják, úgyhogy szépen lassan kezdődnek a leépítések. Olyankor pedig ismét előjönnek a régi, mocskosmaffiózó-szerű beszólások, miszerint "ötszázan várnak a helyedre" meg hasonlók. A sok birka meg belemegy, mert a környéken úgysincs másik jelentősebb munkáltató, és a szalag melletti robotoláson kívül máshoz nem értenek, és nyelveket se beszélnek. Sic transit gloria mundi (et Hungariae).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.10.13 13:02

Mégis? :DD Pedig a választások előtt azt hazudták, hogy ők nem.
De megérdemli az a sok rabszolga, aki szó nélkül tűri. Qrvára megérdemlik a szopást.
Ezek akkor sem bégetnének, ha odaláncolnák a géphez, s naponta egy szelet kenyeret és egy pohár vizet kapnának.
És ezt is megérdemelnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.10.12 22:47

Az ilyen idióta cégek túl sokáig nem fogják húzni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html