Megszorongathatják a MÁV-ot a vasutasok

A szakszervezet arra buzdítja a dolgozókat, hogy mondják fel azt a munkaszerződésüket a vasútnál, amely még 2016-ban rendes munkaidővé tette a túlmunkájukat.
Szabó Dániel, 2018. december 28. péntek, 14:49
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

2016 nyarán már látszott, hogy őszre a MÁV-Start eléri az akkor még 300 órás túlóraplafont. Mivel már akkor is munkaerőhiány volt, trükközniük kellett. Ennek legegyszerűbb módja az volt, hogy a MÁV-Start a rendkívüli munkaidőt átminősítette rendes munkaidővé - így kezdődik az a videó, amelyben a VDSzSz Szolidaritás arra biztatja tagjait, hogy mondják fel az erre megoldásul született munkamegállapodást.

A munkaidő-növelés lényege az volt, hogy az addig 8 órában dolgozó munkavállalóknak felkínálta, hogy 8,4 órában foglalkoztatná őket napi bontásban, amihez emelt bért kínált. A 24 perccel hosszabb időkeretet főként a jegyvizsgálói munkakörben alkalmazták, ehhez egyedi bértáblát vezettek be. 0,4 év elismert munkaviszonyban 184 000 forintos nettó alapbért vezettek be, amely 5 éves munkaviszonysávokba lett felosztva, aszerint nőtt is, 35 év után 202 900 forint lett havonta az első évben. A bevezetéskor a dolgozók 60 százaléka írta alá ezt a szerződést, amelyet a legtöbb szakszervezet el is fogadott.

A gond csak az, hogy a rabszolgatörvényt a MÁV-Start így már 2016-ban megvalósíthatta - írja viszont most a VDSZSZ Szolidaritás. Az érdekvédelem most azt javasolja, hogy mindenki mondja fel a 8,4-es megállapodást, de persze csak akkor, ha elégedetlen az állapotokkal.

A szakszervezetek még nem értek el eredményt a jövő évi béremeléseknél, októberben ugyanis a meglévő hároméves megállapodásban szereplő 5 százalékos emelés 15 százalékra történő módosítását követelték. Ezt azzal indokolták, hogy a munkaerőhiány miatt más cégek elszívják a vasúttól a dolgozókat a jóval magasabb bérekkel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Temerdek, 2018.12.28 19:50

@Ha-ha-ha:
Te mennyiért vállalnád el a MÁV vezérigazgatói posztot?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.28 17:44

Gyertek haza vasutasrabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.12.28 16:39

"Megszorongathatják a MÁV-ot a vasutasok"
A vasutasok nem, azok ki vannak szolgáltatva a tetű főnökeiknek.
Az utasok viszont megszorongathatják, ha nem fogadják el a rohadék diktátumokat, például, hogy a jegy 4 órán érvényes.
Miért nem vehetem meg a jegyet reggel induláskor munkakezdésre úgy, hogy nem tudom, hogy mikor indulom haza?
Ez a retkes fidesz qrmány túlóráztatni akar, vagyis reggel nem tudom, hogy mikor végzek a melóval. A szemét máv főnök meg azt mondja, reggel határozzam, mikorra veszek jegyet.
A szemét máv főnök szerintem kapjon nettó 160 ezer forint fizetést, mert többet nem érdemel.
Én ezt akarom meghatározni. És minden máv vezető nettó 130 ezer forintot kapjon.
Ingyenélő semmirrekellők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.28 15:39

én is azt mondom, hogy a máv dolgozóknak az utasokkal össze kell fognia, ez közös érdek.
az 5 millió/hó máv vezér és a többi jól fizetett középvezető közös ellensége a máv dolgozónak és az utasnak egyaránt.
kiknek a munkája teszi lehetővé, hogy a máv vezér 5 milliót kapjon havonta ? minden magyar melós munkája, nem a vezér saját munkája.
a máv veszteséges, de a főnök 5 millát kap havonta, és azt mondja, hogy a többiekre nincs pénz. tényleg olyan hülye vagy, hogy elhiszed ?
60 millió + prémium a máv vezér éves fizetése. a tiéd mennyi ? és mennyi a prémiumod ?
mennyi a jutalmad, prémiumod máv melóskám ?
mert a főnöködnek tavaly 6 milla járt. több mint az éves fizetésed
"Hatmilliós prémium jár a MÁV vezérigazgatójának
itt a cikk, elolvashatod: https://24.hu/kozelet/2017/08/11/hatmillios-premium-jar-a-mav-vezerigazgatojanak/
tehát a főnököd évi 60 millió forintot keres, plusz kap 6 millió forint prémiumot.
érted ? több a prémcsije, mint az éves kereseted.
tudod, te magyar idióta, megérdemled, hogy csóri maradsz. a német mozdonyvezető havi 1,2 milliós fizetés mellett sztrájkol.
te mit csinálsz ? tapsolsz a főnököd fizetéséhez.
jó nagy marha vagy
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html