Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár még hatályba sem lépett a törvény, már találni az országban olyan szerződéseket, amelyek tartalmazzák a 400 túlórát.

Dávid Ferenc közgazdász arról számolt be az ATV Start műsorában, hogy olvasott egy olyan szerződést, ami még nem volt aláírva, és tele volt szakmai hibákkal: például 50 helyett 5 százalékos pótlékot írtak a túlórához. Ez vélhetően csak elírás, bár több helyen is így szerepel - vélte a szakember.

A törvénnyel kapcsolatban azt tartja súlyosnak, hogy leginkább kisebb településeken fogják alkalmazni, ahol a munkavállalónak nincs lehetősége máshova menni, így kénytelen elfogadni a feltételeket.

"Ahol van szakszervezet, ott védettebbek a kollegák, ahol nincs, ott nehéz a helyzet" - jelentette ki Dávid Ferenc. A kisebb magáncégeknél nincs szakszervezet, ott a munkáltató gyakorlatilag azt csinál, amit akar. De ha van egy 100-150 fős cég, ott javasolta, hogy feltétlenül alakítsanak szakszervezetet.

A közgazdász bemutatott egy másik, már aláírt szerződést, mely azt tartalmazza, hogy 68 órát kell dolgoznia egy hét alatt a munkavállalónak, olyan formában, hogy 5x12 órát dolgozik, és a hatodik napon még 8 órára behívható túlórázni. Ez egy 4500 fős Békés megyei kisváros üzeménél található, maga a cég telephelye több száz fős, így a munkavállalónak nincs is lehetősége máshova menni dolgozni - tette hozzá.