A jövőben a Spar az évek óta érvényben lévő szabályoknak megfelelően foglalkoztatja munkatársait - mondta a boltlánc kommunikációs vezetője a Magyar Időknek.

A 13 500 embernek munkát adó boltlánc megegyezett a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével (KDFSZ), hogy a mostani túlórakeretet nem emelik meg. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Spar nem él a túlóratörvény adta 400 óra túlórakeret adta lehetőséggel.

Jó eséllyel a Tesco sem kér a 400 órás keretből. A boltlánc tanulmányozza a KDFSZ javaslatát, amely szerint két éven keresztül a boltlánc nem alkalmazza a 400 órás túlórakeretet. A Tesco tájékoztatása szerint erre nincs is szükség: ugyanis a cég - kollektív szerződés híján - a törvény szerinti 250 órás túlórakeretet sem használja ki, igaz, akadnak olyan térségek és pozíciók, amelyekben az egyes dolgozók a munkaerőpiaci helyzet miatt elérik a 250 túlórát.

Közben egy másik érdekképviselet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyeztetéseket kezdett a túlóratörvényből adódó esetleg konfliktusok elkerülése érdekében. Ennek köszönhetően már négy munkáltatóval megállapodás közeli állapotban vannak arról, hogy ne alkalmazzák a 400 órára emelt túlórakeretet. A KASZ azt szeretné elérni, hogy a munkáltatók ne alkalmazzák a túlóratörvényben megengedett extra túlórákat és ezt garantálják a szakszervezet és a munkáltatók számára. Amennyiben pedig egy dolgozó mégis úgy döntene, hogy élne a 250 órához képest extra 150 órás túlmunkakerettel, akkor azt a szakszervezett felügyeletével tehesse meg.