BUX
37689

Rádiókról döntött a Médiatanács - tovább szólhat a Klubrádió

A Médiatanács szerdai ülésén négy frekvenciapályázaton hirdetett nyertest. Döntés született négy ideiglenes jogosultságról is, köztük a Klubrádió és a Rádió1 kérelméről, amelyek így tovább szólhatnak Budapesten. Az elmúlt héten társadalmi véleményezésre bocsátott Közszolgálati Kódex szakmai egyeztetésének koordinátora dr. Kollarik Tamás és dr. Auer János lett.

NAPI, 2011. február 2. szerda, 15:52

A Médiatanács a szerdai ülésén három helyi és egy körzeti rádiós frekvencián hirdetett nyertest - közölte a Médiatanács szóvivői irodája. A nyertesek között van a Magyarországi Mária Rádió Alapítvány is, amely Várpalotán kapott lehetőséget, Szegeden pedig az Európa Rádió Nonprofit Kft. sugározhat. Szolnokon az Amadeus Rádió Kft-vel, míg Miskolcon a Mátra Centrum Kft-vel köt szerződést a Médiatanács.

A tanácstagok döntöttek a Rádió1 és a Klubrádió budapesti ideiglenes médiaszolgáltatási kérelméről is. Mint ismert, a két médiaszolgáltató szerződése 2011 februárjában lejár, azonban a Médiatanács döntése nyomán mindkét rádió tovább működhet még 60 napig ideiglenes hatósági szerződés alapján. Mivel sem a Klubrádiónak, sem a Rádió1-nek nem volt díjtartozása, a Médiatanács pozitív döntést hozott. A döntés nyomán a Klubrádió műsora az esztergomi és a tatabányai vételkörzetben is tovább hallható. A 60 napos ideiglenes jogosultságot valamennyi lejáró szerződéssel rendelkező médiaszolgáltató korlátlanul, akár több alkalommal is kérelmezheti, amennyiben nincs tartozása a Médiatanács felé. A korábban meghirdetett 17 frekvenciáról várhatóan még február végéig megszületik a döntés, a lejáró frekvenciákra pedig hamarosan pályázatot ír ki a tanács.

A Közszolgálati Kódex véleményezése társadalmi és szakmai szinten is zajlik - olvasható a közleményben. A társadalmi egyeztetésre való felhívás kedden jelent meg a Médiatanács honlapján. Eszerint negyvenöt nap áll rendelkezésre minden magyar állampolgár és határon túli magyar, valamint civil szervezet számára arra, hogy véleményt nyilvánítson a kódex tartalmával kapcsolatban. A Közszolgálati Testületbe - a Közszolgálati Kódex érvényesülését biztosító szervezetbe - delegálási joggal rendelkező civil szervezetekkel és az egyházak képviselőivel a Médiatanács képviseletében dr. Kollarik Tamás és dr. Auer János fognak egyeztetni a következő nagyjából két hónap során a kódexre vonatkozó javaslatokról. A Médiatanács közleménye szerint ennek keretében a szakemberek konzultációt folytatnak majd a Magyar Tudományos Akadémia, a katolikus, a református, az evangélikus és a zsidó egyházak képviselőivel, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetésével, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Rektori Konferencia tagjaival.