Ráfizet a háborúra a bizonytalan turista

Mégsem szeretnék elutazni az Irakhoz közeli Törökországba, ugye visszakaphatom az előleget? A Népszabadság szerint erre a kérdésre nem egyöntetű az utazási irodák válasza.
NAPI Online, 2003. március 21. péntek, 09:35
Fotó:

Van, amelyik igennel felel, de a német tulajdonú cégek, így például a Neckermann és a TUI a részvételi díj tíz százalékát semmiképpen és soha nem fizeti vissza az utasnak. Hogy azon felül még mennyit tart vissza, az attól függ, hogy hány nappal az utazás előtt lép vissza a turista.

A Neckermann a részvételi díj 85 százalékával terheli meg az utast, ha csak az indulás előtt három nappal sztornírozza jelentkezését. Ha viszont jó három héttel - a 20. és a 29. nap között - lép vissza, az útnak alig a negyedét kell kifizetnie. A szintén a legnagyobb kiutaztatók közé tartozó Eurotoursnál is a sztornírozás általános szabályai szerint járnak el, amihez hasonló százalékos rendszer tartozik, mint a Neckermann-nál, azzal a különbséggel, hogy 30 nappal az indulás előtt kötbérmentesen léphet vissza az utas.

A kérdésre, miért nincsenek tekintettel a háborús helyzetre, az Eurotours vezérigazgatója, Kenessey Gábor így felelt: a Külügyminisztérium közleményében szerepelnek azok az országok, amelyek felkeresése nem ajánlatos, és azokba nem is szervezünk utakat. A Malév is sorra mondja le az oda irányuló járatait.

Az utazási irodák szövetségének (MUISZ) kiutazásszervező bizottságát Hóka Péter vezeti, aki arról tájékoztatta a lapot, hogy ma körlevélben kérik fel tagszervezeteiket: fogadják el kötbérmentesen a lemondásokat azokra az utazásokra, amelyek a háborús térségbe, például valamelyik Irakkal szomszédos országba irányulnak.

A MeH turisztikai államtitkárságának hivatalát vezető Székely György szerint már tegnap felkérték azokat a túraszervezőket és utazási irodákat, amelyek társasutazást hirdetnek a Külügyminisztérium által meglátogatásra nem ajánlott országokba, hogy ezt a gyakorlatot lehetőleg ne folytassák.

HOZZÁSZÓLÁSOK