Raiffeisen: rosszul üzennek a frankadósoknak

A svájci frankban eladósodottak helyzetén csak az érintettek összefogásával lehet javítani, amelyhez a kormány, a bankok és maguk az adósok aktív együttműködésére és erőfeszítésére van szükség - mondta Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank vezérigazgatója a Népszava pénteki számában megjelent interjúban.
MTI-Eco, 2010. szeptember 24. péntek, 08:25
Fotó:

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója szerint rossz üzenet mindaz, amit a mostani és az előző kormány is tett a svájci frankban eladósodottak ügyében. A Fidesz-kormány napvilágot látott nyolcpontos javaslata is inkább politikai, kommunikációs vagy technikai jellegű, és mint ilyen, nem jelenti a probléma érdemi megoldását - jegyezte meg Felcsuti Péter, aki szerint ebből sokan azt a következtetést vonhatják le, hogy nem kell fizetni a részleteket. Ez önmagában megkérdőjelezheti az egyik legfontosabb alapelvet, hogy a szerződéseket be kell tartani.

Felcsuti szerint ugyancsak negatív következménnyel járhat a jelzáloghiteleknél a kilakoltatási moratórium fenntartása. "Azzal együtt, hogy mindenki tisztában van az ilyen esetek szomorú társadalmi következményeivel, nem elfogadható, hogy ilyen mértékben válik kérdésessé egy piacgazdasági instrumentum, a jelzálog felhasználásának a lehetősége a hitelezők számára" - mondta.

A bankvezér szerint ugyan minden alapja megvan annak, hogy most a bankokat is terherviselésre szólítsák fel, a kormány által kivetett rendkívüli bankadó - összehasonlítva a hasonlókkal Európában - valóban nagyon magas. Jelentős mértékben érinti a bankok eredményességét, és rontja azok hitelezési hajlandóságát, illetve megdrágítja a pénzügyi szolgáltatásokat, legfőképpen a hiteleket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.24 08:47

Olcsó hitelkamatok és a hitelezés beindulása nélkül garantáltan nem lesz gazdasági fellendülés !
1: Ezért a banki kockázatokat mérsékelni kell ( állami beavatkozás,garancia stb a nem fizető svájci frank hitelekre.Pl. az állam átveszi az ingatlanokat stb.. stb.. )
2: Bankadó megszüntetése 2 év után.

3: Itt a lényeg. A banki kamatmarzsok csökkentése az eddigi 6% körüliről az EU ban szokásos valószinüleg kb 2% ra...

Különben a hitel dög drága lesz és nem akarnak hitelezni a bankok sőt forgalmat sem akarnak majd csinálni mert a nyereséget elvonják a kockázatokat meg meghagyják nekik , azaz totál káosz lesz az ingatlanpiacon (már van) és még a vállalati hitelezésekben is .

Ez az "utaljuk" a bankokat meg eddig hülyére keresték magukat duma , lehet hogy igaz de lerágott kutyacsont és a jövőnket nem teszi rendbe ez a hozzáálllás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html