Rajtakapták a paksi atomerőművet: túl meleg vizet enged a Dunába - Frissítve!

Egy februári eleji vasárnapról utólag kiderült, hogy hajnalban a paksi atomerőmű az engedélyezettnél melegebb vizet engedett vissza a folyóba. A hőméréssel nem először akad gondja a cégnek.
Szabó M. István, 2020. március 26. csütörtök, 15:11
Fotó: Napi.hu

A Baranya Megyei Kormányhivatal frissen kiadott végzése szerint a paksi atomerőmű melegebb vizet engedett vissza a Dunába, mint amire a hatályos engedélyei alapján lehetősége volt. A határértéket meghaladó hőmérsékletű "használt vizet" ráadásul az üzem vasárap, kora hajnalban eresztette a folyóba, ami még furcsábbbá teszi az esetet, mivel így az nem magyarázható úgy, hogy az a megnövekedett fogyasztói, illetve hálózati igény kielégítése érdekében vállalt megugró termelés következményeként.

A március 19-én, Pécsett kiadott dokumentumban olvasható adatok szerint a kormányhivatal csupán 3 nappal korábban indította el az eljárást, és kétséget kizárólag megállapította, hogy a paksi atomerőmű nem tartotta be a rá vonatkozó környezetvédelmi engedély egyik pontját. Mely szerint  "a Duna hőszennyezésének védelme érdekében a kibocsátásra kerülő és befogadó víz hőmérséklete közti különbség 11 Celsius-foknál, illetve +4 Celsius-fok alatti befogadó vízhőmérséklet esetén 14 Celsius-foknál nem lehet nagyobb". Csakhogy február 2-án hajnalban, az erőmű saját mérései alapján 3.48 óra és 4.05 óra között ez az érték 11,2 Celsius-fok volt.

A felső értéktől való eltérés nem tűnik ugyan soknak, de a környezetvédelmi engedélyben rögzített határértékek éppen azt működési a keretet szabják meg az erőmű számára, melyek között a Duna élővilágára még elviselhetőnek tartott terhelést jelenthet a működése. A határérték túllépése ennél fogva nevezhető környezetkárosító hatásúnak is.

A Paksi Atomerőmű jogszabályszegése ügyében hozott végzés fejléce
Napi.hu

A Környezetvédelmi Hatóság - mely március 1-től vette át az ügyben is érintett hatásköröket a Pécsi Járási hivataltól - megállapította, hogy a hőterhelési korlát túllépésével az engedélytől eltérő tevékenység megvalósult. Az eset jogkövetezményeinek megállapítása érdekében így vizsgálatot indított.

Az e kérdéskörre érdemben vonatkoztatható jogszabály egy kormányrendelet - 314/2005 (XII.25.) Korm.rendelet -, mely alapján a vétkesre 200-500 ezer forint közötti bírságot szab ki a hatóság, és legfeljebb hat hónapos határidővel kötelezi a környezetvédelmi terve felülvizsgálatára, illetve az erről szóló intézkedési terv elkészítésére is kötelezi. A dokumentum - melyet a Paksi Atomerőmű Zrt. és az Országos Atomenergia Hivatal mellett az Energiaklub is megkapott - azzal zárul, hogy a végzés ellen nem lehet fellebbezni.

[Megjegyzés: a határérték túllépés okát a cikk eredeti megjelenéséig nem sikerült kideríteni, mert bár az ügyben megkerestük kérdéseinkkel a Paksi Atomerőmű Zrt-t, onnan válasz addig nem érkezett. A cikk publikálását követően érkezett rövid, lényegretörő válaszokat lásd az "Update"alatt, a cikk végén!]

A hálózati rendszerirányító (Mavir) hivatalos adatai alapján az biztosan megállapítható, hogy február 2-án, az adott időszakban semmilyen változás nem történt a termelésben: a paksi blokkok éjfél és 5 óra között folyamatosan tartották az 1400 MW körüli teljesítményszintet.

Hűtési mizériák

A paksi erőmű "hűtési anomáliáit" az Energiaklub évek óta nyomon követi. A Napi.hu megkeresésére Mátyás Eszter, a szervezet atomenergiaügyi vezetője azt mondta: "Mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy az atomerőmű működtetésénél az ilyen hibák sem megengedhetők, és a jogszabályi határértékek nem ajánlások". A projektvezetőt azonban az meglepte, hogy a hűtővíz hőmérsékletére vonatkozó előírások betartása februárban nem ment az atomerőműnek, mert mint mondta: eddig csak nyáron, kánikulában volt gond.

Sokasodó gondok
A paksi atomerőműben felmerülő váratlan problémákról a Napi.hu már többször beszámolt. Korábban írtunk arról, hogy a legkülönbözőbb hibajelenségek bukkantak fel; egy alkalommal például kiderült, hogy nem jól működik a rendszer gyorsleállító gombja. Máskor arról is, hogy a Paks-2 reaktorblokk hibajavítása olyannyira nem sikerült hosszú életűek, hogy az egy nap működés után ismét leállt. Ez az egység okozta a legutóbbi jelentős problémát is azzal, hogy az egyetlen napra tervezett javítása, ami miatt a blokk termelését a felére kellett visszavenni, majdnem két hétig tarott. A generátorhiba orvoslásának elhúzódása óránként akár 1 millió forintba is kerülhetett az erőműnek.

Az egyik kánikulai helyzetről szóló cikket tavaly nyáron a Napi.hu készítette. Akkor, amikor július végén és augusztus elején a Duna - a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hivatalos adatai szerint - rendszeresen meghaladta a 25 Celsius-fokot, jogszabályi előírás szerint automatikusan életbe kellett volna lépnie egy riasztásnak a paksi atomerőműre vonatkozóan, mely fokozott mérési tevékenységet ír elő, valamint azt, hogy ha a folyó vize a nukleáris reaktorokhoz már elhasznált hűtővízzel keverve elérné a 30 Celsius-fokot, akkor csökkentenie kell a termelését. Ebből a "vörös zónából" tavaly az erőmű egy gyors lehülésnek is köszönhetően került ki, de a helyzet is, annak a nyilvánsosság felé történt kezelése is sokban hasonlított arra, ami 2018 augusztusában állt elő.

Akkor az Átlátszón jelent meg egy részletes helyszíni riport arról, hogy a Paksi Riot csapata miután hiába kérte hivatalosan az erőműtől, hogy adja ki a szakembereik által - a hetek óta tartó kánikulban - mért vízhőmérsékleti adatokat, maguk mértek az adott területen. Ebből a méréssorozatból derült ki aztán, hogy az erőmű hűtővízcsatornájának közelében több ponton is 30 Celsius-fok feletti érték volt mérhető. Az erőmű azonban továbbra is teljes kapacitással termelt.

A nagy port kavart riport hatására végül az atomerőmű publikálta a kért adatokat. Az akkori ábra olyan információkat tartalmazott, amit érdemes most is elővenni:


Paksi Atomerőmű Zrt.

Azért, mert az atomerőmű által akkor közölt adatok ma is kérdéseket vetettek fel. Azt állítják, hogy miközben a megjelölt szelvényekben a folyóvíz hőmérséklete 2018 augusztusában 17 napon keresztül 29 Celsius-fok feletti értéket mutatott, egyszer sem lépte át a 30-as határt, pedig a Duna mindeközben mintegy egy fokos ingadozást "végzett".

Mátyás Eszter most úgy látja, hogy a Magyarországot is sújtó klímaválsággal, és azzal, hogy a kánikulás napok száma nálunk is nagy valószínűséggel még gyakoribbá válik majd, a nem megfelelő reakció egy atomerőműtől akár végzetes problémákat is előidézhet. "Az elmúlt években azt láttuk, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. nem tartja be a szabályokat, ha a Dunáról van szó. A saját határértékeiket nem veszik komolyan, a jogszabályokban előírt méréseket nem vagy nem elég alaposan végzik el, amiből az következik, hogy akár valódi kontroll nélkül is ereszthetik az erőmű vizét a Dunába" - magyarázta a projektvezető. Hozzátéve: lám, a friss határozat kimondja, hogy ismét hibáztak. Az új eset azt jelzi, hogy Paks esetében határozottabb hatósági kontrollra és nagyobb transzparenciára volna szükség.

Update! - A Paksi Atomerőmű Zrt. válaszlevelet küldött a kérdéseinre. A vállalat kommunikációs vezetője, Kovács Antal ebben azt közölte, hogy a határérték túllépést "a kondenzátor hűtővízrendszeri beavatkozások okozták", az eseményt az atomerőmű még az előírt időkorláton belül bejelentette, és ilyen  problémával az elmúlt öt évben csupán kétszer szembesültek. Kovács azt írta: a szakembereik "minden esetben azonnal megtették a szükséges beavatkozásokat, így a korlátozás túllépésének a mértéke és időtartama minimális volt". Ezt az esetet is kivizsgálják, és a cég "javító intézkedéseket határoz el az ismétlődés elkerülésére, mely intézkedések hatékonyságát értékeli" - közölte a sajtókapcsolati szakember.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.03.27 17:08

@laci_52: Nyugodj meg.neki mániája nyugdíjasok szidása,lépj át rajta.Azt mondja,hogy ö tartja el őket közbe lehet ,hogy csak a KATA adózó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2020.03.27 17:05

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Ezért kellett volna a Mitshubitsi-Areva blokkot venni, amit kifejezetten az európai igényeknek megfelelően, EU szabványok szerint lett fejlesztve.

Amúgy a biztonsági szabványok nem gyerekjátékok, nagyon fontosak. Lassan lehet bevezetni az egész EU-ra érvényes biztonsági szabványokat, de nincs más választás. Pl. ne kelljen egy vonaton minden országhatárnál mozdonyvezetőt, sőt mozdonyt(!) váltani, mert más jelzésrendszer van érvényben. Ezért 30(!) éve dolgoznak az ERTMS/ETCS rendszeren a vasútnál.

Az oroszok mindig is szartak a biztonságra. (Amikor Paks létesült, az egyik főmérnök öngyilkos lett, a III., IV. blokkhoz nem tudták megcsinálni az informatikai rendszert, a magyaroknak kellett megcsinálni. És akkor Csernobilról ne is beszéljünk, amikor egy nem inherensen biztonságos erőművel nekiálltak kísérletezni. De akár emlegethetném az érintésvédelmi GOSZT szabványokat.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2020.03.27 16:55

@laci_52: Mint írtam Paks II.-t '92 óta tervezik, azóta tudják, hogy egy csomó szar alaperőművet le kéne állítani és környezetkímélő, új atomerőmű kell.
25 éven át tárgyaltak sok építő céggel. Franciákkal is. (Egy ilyen tárgyaláson én is ott voltam a háttérben.) Amúgy nekem a franciák technológiája tetszik a legkevésbé. A kanadaiké sokkal jobb. De a legjobb a kifejezetten Európa számára fejlesztett Mitshibitsi-Areva blokk.
Itt van egy összehasonlító tanulmány a lehetséges beszállítókról, 2012-ből:

https://drive.google.com/open?id=12PBdKTpUme3MJpyZXAdxQW_jTCzKM89z
(Kicsit el van túlozva benne a környezetvédelem, de hát ilyen a közhangulat. Azóta fordult, mert a CO2 lett az ellenség. Ja, azóta továbbfordult, mert a COVID a fő ellenség.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.03.27 16:54

@Sancho12: Nincs nagy arcom! Ledobta az agyam az ékszíjat attól, hogy egy ilyen senkiházi nyikhaj engem ingyenélő nyuggernek nevezett. Valóban nyugdíjas vagyok(nem nyugger!), de ezt 43 évnél több becsületes munkával érdemeltem ki, ezalatt sok millió forint járulékot fizettem be(levonták!). Ma is fizetek adót: áfát a közértben, jövedéki adót a benzinkúton stb. Olvastam egy számítást: egy nyugdíjasnak legalább 80 évet kell élnie, hogy visszakapja, amit aktív korában befizetett. 68 éves vagyok, van ötféle komoly betegségem, kevesen fogadnának arra, hogy megélem a 80-at. Ezek után én ingyenélő vagyok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.03.27 16:15

A lejtőn most kellene megállni ! Így kezdődik, először a melegvizet nem jelentik, aztán a csőtörést, utána már a robbanást is a csak a magasan repülő káderekből látjuk ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html