Rákapcsolt a Huawei - itthon is felpörög a gyártás

Rákapcsolt a kínai székhelyű Huawei telekommunikációs társaság, Pécsett az Elcoteq és Komáromban a Foxconn üzemeiben ugyanis az eredetileg tervezett 700 fő helyett az év végére már ezer főnek akarnak munkát adni - mondta lapunknak Frank Hou.
Diószegi József, 2010. szeptember 3. péntek, 10:08
Fotó:

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

A Huawei Technologies Hungary Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy míg néhány hónappal ezelőtt még csak 280 főt foglalkoztattak a két helyszínen, ma már 500 munkatársuk van. A világviszonylatban 100 ezer főt foglalkoztató vállalatnál nem jellemző a saját gyártás, a cég házon belül inkább a fejlesztésre koncentrál, amit jelez, hogy a dolgozók 45 százalékát foglalkoztatja ezen a területen. A gyártási programok csak a legújabb termék előállítására koncentrálódnak, a korábbi modelleket gyártatják csak.

Magyarországon eddig összeszerelést végeztek, de a cég most úgy döntött, hogy átáll a komplexebb gyártásra - az sem zárható ki, hogy a későbbiekben saját gyártást is megvalósítanak majd. A termelés érdekében idén összességében 100 millió euró értékű eszközt vásárolnak Magyarországról és az Európai Unióból, amit a kínai egységek egészítenek ki. A tervek szerint idén már egymilliárd forint értékű árut állítanak elő az említett két üzemben.

A Huawei eddig különböző távközlés-technikai eszközöket, tartozékokat (például usb-modemeket) gyártatott, de elképzelhető, hogy a cég mobiltelefonokat is készíttett Magyarországon. Egyre valószínűbb, hogy Dél-Amerika mellett Magyarországon lesz a kínai cég második regionális bázisa - ebben Magyarország jó földrajzi elhelyezkedése mellett a képzett munkaerő és a kormányzati - nem anyagi - "támogatás" is komoly ösztönző lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK