Magyarországon nem hívja vissza az Ikea a Moregedal, Matrand, Myrbacka, Hövág, Hfslo, Hyllestad, Holmsund, Ekerö, Friheten, Strandmon, Klippan, Vallentuna, Evertsberg és Kivik termékcsaládba tartozó, a BASF-ügyben érintett termékeit - közölte a cég.

A magyar Ikea arra reagált, hogy egy technológiai hiba következtében egy ideig rendkívül mérgező, diklórbenzol tartalmú alapanyaggal látta el matrac- és bútorgyártó ügyfeleit a BASF német vegyipari vállalat. Az anyag felhasználásával készült termékek pedig több bútoráruház, így az Ikea kínálatába is bekerültek.

Magyarországra nem jöttek

A magyar Ikea közleménye szerint azonban a szóban forgó termékek a magyar áruházakban nem voltak kaphatóak, mert a logisztikai folyamat során már korábban kiszűrték őket. "Az Ikea számára kiemelt fontosságú a biztonság, így mivel bizonyosságot nyert, hogy a magyar piac nem érintett, nincs semmilyen egészségügyi kockázat. Bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az Ikea ezen termékeit nem hívja vissza" - teszi hozzá az Ikea közleménye.

A portfolio.hu szerda reggeli cikkéből kiderül, hogy diklórbenzol erősen rákkeltő, és légzőszervi megbetegedéseket is okoz, valamint a bőrt és a szemeket is károsíthatja. A BASF korábbi közlése szerint a diklórbenzolt magas koncentrációban tartalmazó veszélyes anyagot augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta a hab gyártásához; a súlyos hiba mintegy 7500 tonna termék gyártását érintette. A felfedezést követően a BASF azonnal értesítette üzletfeleit a hibáról, beleértve a magyarországi Ikeát is.