Rárepül a környezetvédelemre a Budapest Airport

A Budapest Airport elindította Greenairport programját, hogy a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren működő szervezetek és vállalatok tovább tudják csökkenteni a légikikötő környezeti hatásait - közölte a repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. kedden az MTI-vel.
Inforádió, 2015. szeptember 29. kedd, 21:09
Fotó: Napi.hu

A program célja az energiafelhasználás csökkentése, a megújuló energiaforrások használatának elősegítése és az elektromos járművek használatának elterjesztése is.

A közlemény szerint a Budapest Airport Greenairport programjához már egy tucat szervezet csatlakozott, aláírta a csatlakozási nyilatkozatot például az Aeroplex Central Europe (ACE), a Heinemann Duty Free, a HungaroControl, a Lufthansa Technik Budapest, a Főtaxi és a NAV Repülőtéri Főigazgatósága is.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelemért felelős igazgatója a közleményben úgy fogalmazott: a Greenairport program nyitott mindazon cégek és szervezetek számára, amelyek készek csökkenteni a repülőtér szén-dioxid-kibocsátását és egyéb környezeti hatásait.

A Budapest Airport közleményében emlékeztet arra, hogy már maga is számos lépést tett az energiahatékonyság, a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés érdekében. Ennek köszönhetően az elmúlt évek alatt 30 százalékkal csökkent a földgáz-, 16 százalékkal az áramfelhasználás éves szinten, vízből pedig egy utasra számítva 10 literrel kevesebbet használ a repülőtér. Fejlesztették a hulladékfeldolgozást is, a repülőtéren keletkező hulladék mintegy kétharmadát már szelektíven kezelik.

Mindezt a repülőtér forgalmának folyamatos növekedése mellett sikerült elérni - jegyezték meg.

A Budapest Airport évekkel ezelőtt az elsők között csatlakozott a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) által indított úgynevezett karbon akkreditációs programhoz, aminek elsődleges célja a repülőterek szén-dioxid kibocsátásának (ez az energia-felhasználás mérésére legalkalmasabb módszer) csökkentése volt - ismertették a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2015.09.29 21:23

A felettünk elrepülő repülőgépek, nyomják ránk a kerozint? Legyenek a repülőgépek is elektromosak, mint az autók!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html