Rászállnak a hazai bankokra a munkaügyi ellenőrök

A bankadó áthárításának megakadályozása, illetve a jelzáloghitelekhez kapcsolódó új szabályozások alkalmazásának ellenőrzése mellett februárban komoly munkaügyi vizsgálatsorozat is indult. A vizsgálatok vélhetően részét képezik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) idei évi kiemelt ellenőrzési irányelveinek is, ám ezek a február 20-i határidő letelte után sem ismertek – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.
NAPI, 2011. február 22. kedd, 10:09
Fotó:

A jelenlegi ellenőrzések elsősorban a bankok foglalkoztatási viszonyainak rendezettségét, a rendkívüli munkavégzésekre vonatkozó szabályok érvényesülését, valamint a munkabérre és a szabadságra vonatkozó munkajogi szabályok megtartását célozzák.

A BDO Magyarország banki megbízás alapján elvégzett munkaügyi átvilágításainak egyértelmű tapasztalata, hogy a bankszférában a munkaszerződés vagy bejelentés nélküli foglalkoztatás nem jellemző, a hiányosságok jelentős része leginkább a munkaidő, pihenőidő szabályaihoz, illetve a munkaidő-nyilvántartáshoz kapcsolódik - tájékoztat Máriás Attila, a cég munkaügyi szaktanácsadója. Hozzáteszi: jellemző még a túlórák nem megfelelő nyilvántartása, azok jutalomként való kifizetése, valamint az évi 200 órás rendkívüli munkavégzési keret túllépése is. A feszített létszám, vagy a speciális tudás miatt a szabadságolás kérdésköre sem minden banki foglalkoztatónál megoldott, a szabadságokat sokszor nem az esedékesség évében adják ki.


A szektor nemzetközi hátterű intézményeiben fordul az is elő, hogy a munkabért devizában - euró, dollár, svájci frank - fizetik meg, noha ez ellentétes a jelenlegi munkajogi szabályokkal.

Bár a vizsgálatsorozat már február elején elindult, továbbra sem lehet tudni, hogy az részét képezi-e az OMMF 2011-es ellenőrzési irányelveinek, ezek ugyanis, dacára a törvény által előírt február 20-i határidőnek, egyelőre nem jelentek meg - hívta fel a figyelmet a szakértő.

A feltárt szabálytalanságokat a vonatkozó törvény a megállapított szabálytalanságok tárgyi súlyától, az érintettek számától, a jogellenes állapot időtartamától és a foglalkoztató által foglalkoztatott munkavállalók számától függően tág határok között, 30 ezertől 20 millió forintig terjedő munkaügyi bírsággal szankcionálhatja.

HOZZÁSZÓLÁSOK