Razziázott a GVH - a KITE is érintett

A GVH december 19-én előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott több növényvédőszer-kereskedő vállalkozás székhelyén. Az indok: kartellgyanú.
Napi.hu, 2014. január 14. kedd, 11:12
Fotó: Napi.hu

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a mai bejelentése szerint eljárást indított a Növényvédőszer-és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete, a Bayer Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a BASF Hungária Vegyiáru és Kiegészítő Termék, a Berendezés- és Szolgáltatás Kereskedelmi Kft., a Syngenta Növényvédelmi Kft., az Arysta LifeScience Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Cheminova Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Chemtura Europe Ltd. Magyarországi Fióktelepe, a Dow AgroSciences Hungary Növényvédőszer Kereskedelmi Kft., a DuPont Magyarország Kereskedelmi Kft., a Makhteshim Agan Hungary Kereskedelmi Zrt., a Kwizda Agro Hungary Kereskedelmi Kft., a Monstanto Hungária Kft., a Nufarm Hungária Kft., a Sumi Agro Hungary Kereskedelmi Kft., a Hőgyészi Agrokémiai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. , az Agro Multisector Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az Alisca Agrárház 2010 Kft., a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt., a LASA Agrokultúra Kft., a Dr. Szabó Agrokémiai Kft. és az IKR Kereskedelmi Zrt ellen.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. A törvény szerint az eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

Az ügyindítás első lépéseként egyes vállalkozások székhelyén előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartottak a hivatal munkatársai. A GVH rendelkezésére álló adatok alapján ugyanis feltehető, hogy e vállalkozások - a Növényvédőszer- és Műtrágya Kereskedők Szakmai Egyesülete (NMKSZE ) kereteit is felhasználva - 2008-tól kezdődően arra törekedtek, hogy a beszerzési és értékesítési feltételek egységesítésével a piacot egymás között felosszák és az árakat egyeztessék. A növényvédőszer-gyártó vagy azt importáló vállalkozások, az NMKSZE kezdeményezésére valószínűsíthetően részt vettek a növényvédőszer-kereskedő vállalkozások egyeztetett piaci magatartásában, így például a promóciós célú ingyenes termékminták piacról való kivezetésében.

A GVH gyanúja szerint e magatartásukkal az eljárás alá vont vállalkozások feltételezhetően megsértették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. Az előzetes bejelentés nélküli helyszíni szemle lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja. A versenytörvény rendelkezései értelmében a helyszíni szemléhez előzetes bírósági jóváhagyás szükséges.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.14 11:26

...helyes ,keményen ,tisztul a világ!!..,a liberálisok azt mondják ,hogy a kapitalizmusban verseny van...,de tényleg ,van??..mindenkire vonatkozik ,vagy csak a Kisökörre ..,a Jupiterekre nem???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html