Reagált az NGM: ezért vizsgálja az Audi állami támogatását az EU

Szerdán részletes vizsgálatot kezdeményezett az Európai Bizottság (EB), hogy megállapítsák, a szabályoknak megfelelő-e a magyar állami támogatás, amelyet az Audi kap győri autógyárának bővítéséhez - írta közleményében az EB. A Nemzetgazdasági Minisztérium közölte: a cégnek nagy a piaci részesedése Európában, emiatt kell a vonatkozó jogszabályok alapján a bizottságnak eljárást indítania.
MTI, 2014. július 9. szerda, 16:18
Fotó: Reuters

A bizottság információi szerint a beruházás teljes költsége 1,2 milliárd euró, amelyből 133,3 millió eurót a magyar állam finanszírozna. Az Audi már meglévő gyárának bővítése 2100 munkahelyet teremthet.

A vizsgálatot az EB az Audi tulajdonosának, a Volkswagen csoportnak a nagy piaci részesedésével és a beruházás méretével indokolta. A bizottság elsősorban arra kíváncsi, milyen hatással lesz a beruházás a régiós fejlődésre, illetve, hogy feltétlenül szükséges-e az állami támogatás ahhoz, hogy a fejlesztés megvalósuljon Győrben.

Az EB nem egyedül a győri Audi gyárnak szánt állami támogatást vizsgálja. A szerdai közlemény szerint Németországban például csak 17 millió eurót engedélyezett abból a 45 millió euróból, amelyet a német kormány szeretett volna adni a BMW lipcsei gyárának.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére azt közölte: "az eljárásindítás oka, hogy a cégnek (VW csoport) nagy a piaci részesedése Európában, és a vonatkozó szabályok szerint ezekben az esetekben - versenypolitikai okokból - a bizottság részletesebb vizsgálatot folytat le, és köteles eljárást indítani."

Az eljárásindítás keretében a bizottság határozatot fogad el, melyben ismerteti az ügy részleteit, és leírja kételyeit a támogatás összeegyeztethetőségével kapcsolatban. Az eljárásindító határozatra mind a tagállam, mind harmadik felek (például kedvezményezett, más tagállamok, versenytársak) reagálhatnak - ismertette a tárca az írásos válaszban.

Az NGM szerint az eljárás megindítását követően végleges határozat legkorábban 6 hónapon belül várható, de ennél sokkal hosszabb eljárás is elképzelhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.07.09 18:49

@krix: Mintha az Audi itt lenne, s ha kell, akkor környezetvédelmi területre is terjeszkedhetne...

Bezzeg az Apollo Tyres-t a gyöngyösi fidesznyik bandának sikerült elűznie...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.07.09 17:23

Az nem rossz, hogy a beruházás kilencedét, mai árfolyamon 40 milliárdot a Nemzet Egyetlen Igaz Kormánya fizetne.

Munkahelyenként 19.000.000 Ft-ot adna.

Tessék már mondana édes nemzetiek, hány munkahely teremthető ma nálunk 19.000.000 Ft-ból egy kisvállalkozásnál?

Ha egy dolgoó fizetését és járulékait havi 500.000 Ft-nak veszem, akkor 3 évi munkahelye meg ebből egy embernek.

Mi azonban a Nagytőke ellensége vagyunk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2014.07.09 17:00

A cocik az elmúltnyócévben építeni próbáltak, most meg rombolnak, ahol csak tudnak:
http://www.vg.hu/vallalatok/ipar/gyurcsany-az-audi-tamogatassal-szorongatna-meg-orbant-347773

Köszönjük elvtársak, kikapartátok a gesztenyét!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html