Reagált az OTP a devizadöntésre

Az Európai Bíróság ítélete a Kúria korábbi jogegységi döntésével összhangban egyértelművé teszi, hogy ellentétes lenne a fogyasztók érdekével, ha valamely szerződéses rendelkezés bíróság általi érvénytelenítése a teljes szerződés megsemmisüléséhez vezetne - közölte az OTP Bank szerdán az MTI megkeresésére.
MTI, 2014. április 30. szerda, 16:20
Fotó: Napi.hu

A bank írásos válaszában hangsúlyozta: a bíróságoknak törekedniük kell az érvénytelen rendelkezés helyettesítésére valamely más, a nemzeti jogban ismert rendelkezéssel. Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán kihirdetett ítéletében a magyar vonatkozású Kásler-ügyben kimondta: a nemzeti bíróság a szerződéses felek közötti egyensúly helyreállítása és a szerződés érvényességének fenntartása céljából helyettesítheti a tisztességtelen szerződési feltételt a nemzeti jog valamely rendelkezésével.

Az OTP válaszában kitért arra: az Európai Bíróság szerdán nyilvánosságra hozott ítélete egy köztes döntés, amely különböző iránymutatásokat tartalmaz a magyar Kúria számára. A perrel kapcsolatos konkrét állásfoglalást nem tartalmaz a dokumentum, a végső ítéletet a Kúriának kell meghoznia. Ez alapján ugyanakkor nemcsak a vonatkozó per dönthető el, hanem a Kúria jogegységi nyilatkozata is kiegészíthető - közölte az OTP.

A konkrét jogvita a devizahitel-szerződésekben előírt, úgynevezett árfolyamrés megítélésével kapcsolatos. A luxembourgi ítélkező fórum ezzel kapcsolatban leszögezte: azoknak a fogyasztóknak, akik külföldi pénznemben meghatározott kölcsönt vesznek fel, képesnek kell lenniük értékelni annak a gazdasági következményeit, hogy a kölcsön visszafizetésére más árfolyamot alkalmaznak, mint amelyet annak folyósításakor a kölcsönösszeg kiszámítására alkalmaztak.

A Magyar Bankszövetség szerdán az MTI megkeresésére azt közölte: a devizahitelezés jogi kérdései fajsúlyos témakör, emellett az Európai Bíróság igen összetett határozatot adott ki, így a banki jogász szakértők dolgoznak a határozat pontos értelmezésén.

A Kúria sajtótitkársága szerdán az MTI érdeklődésére arról tájékoztatott: a Kúria tanulmányozza az Európai Bíróság ítéletét, és ez alapján várhatóan még a nyári ítélkezési szünet előtt dönt a Kásler házaspár OTP ellen indított perében, de ennek időpontja még nem ismert.

Arra a kérdésre, hogy a Kásler-ügy lezárása után mi lehet a menetrend, a Kúria közölte: más hazai bíróságokhoz hasonlóan július 15. és augusztus 20. között ítélkezési szünetet tartanak, ez alatt az időszak alatt jogegységi döntést nem hoz a testület és egyedi határozatot is csak azokban az ügyekben hozhatnak, amelyekre a törvénykezési szünet nem vonatkozik.

Mindezek alapján leginkább az tűnik valószínűnek, hogy a devizahiteles ügyben tavaly decemberben hozott jogegységi határozat kiegészítésére az ítélkezési szünet után, vagyis ősszel kerülhet sor - tették hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.05.02 14:25

@lauda: " Tehát nem a jogot , nem az igazságot , hanem valakinek az érdekeit."

Amennyiben csak és kizárólag a jogot, igazságot vennék figyelembe, akkor nem lehetne pártérdek alapján erősen koncepció gyanús pereket indítani.
Sem a Hagyó, sem a Hunvald ügy nem állhatna ott ahol áll. Ugyanis érdemi bizonyítás eddig még egyik ügyben sem történt.

Amennyiben az igazság oldaláról közelítjük meg a problémát, hogyan lehet , hogy azok a garázda elemek akik 2006-ban felgyújtották a fővárost, betörtek az MTV épületébe bírói felmentésbe részesültek, de az eljáró rendőr az bűnös gazember...
Igaz, hogy cserébe az abszolút tehetségtelen, szakmai kritériumoknak nem megfelelő Balsay alkotmánybíró lett...
Vagy ebből az aspektusból már nem annyira érdekes az igazság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.05.02 11:36

@jobbajobb: "..de akkor tényleg legyen minden szerződés semmis ..."


Most, miután az országgyűlésben tobzódó elit végtörlesztett, ez már nem kivitelezhető, mert újabb jogsérelmet okoz!
Be kellene látnod, hogy már nincs jó megoldás, csak a rossz és a még rosszabb közül lehet választani. Ez a hajó már elment. Így jár egy ország, ha a pártérdek felülírja a józan észt.

Senki nem vett volna fel deviza alapú hitelt, ha imádott vezéred nemzeti bankára nem tartja a forint kamatát 12%-on.

Csak azóta számít hazaárulásnak a magas kamat mióta orbi ismét hatalomba került. A Járaié az szerintetek rendben volt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.05.02 11:33

@lauda: A magyar nyelvvel fojtatot harca még nem vezetet eredményre.

Ha megírja, mit is írt, akkor tudok bármit is reagálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.05.02 11:26

@lauda: " De azt sem mondta ki senki , hogy jogszerúen jártak el.."


Volt már példa a fenti esetre: A királynőt megölni nem kell félnetek stb.
Ha valóban meg akarták volna oldani a problémát nem kezdik el szándékosan rontani a forintot. Továbbá csak annyit kellett volna mondani, hogy az a bank amelyik nagyobb marzsot számít fel nálunk mind az anyaországban, annak nincs tovább működési engedélye!!
Az igaz viszont, hogy ebben az esetben nem lehet a bankokra extra adót kivetni, és a népet a bankokon keresztül szívatni.

( jó munkát a telkeden!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2014.05.02 10:55

@Blama: Nálunk minden bíró önálló erőd és egy másik bíró ízélete smafu számára. Ja, a saját korábbi döntése is olyan, mintha nem is létezne.

kb , szó szerint próbálok idézni egy bírói itéletet , Nekem az alperes érdekeit kell szem elött tartanom , a döntésem meghozatalakor !!
Tehát nem a jogot , nem az igazságot , hanem valakinek az érdekeit.
Ami bántó , hogy ilyen bírók itélkezhetnek,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html