Miután a főpolgármester-választási kampány hevében Tarlós István bejelentette, hogy idén nem berreghetnek napokig kisrepülők Budapest egén, kénytelen új helyszínt keresni a Red Bull Air Race magyarországi futamának a szervező Hungaroring Zrt.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a szervezők ragaszkodnának az eredeti, július 13-14-i hétvégi dátumhoz, így erre az időpontra próbálnak új helyszínt találni. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint tiszteletben tartják a főváros döntését, és a következő hetekben fog eldőlni, hogy hova viszik a futamot.

Gyulay szerint több alternatíva is van, de az új helyszínnek több kritériumnak is meg kell felelnie - például a rendelkezésre álló tér vagy reptér közelsége.

Csütörtökön jelent meg a hír, hogy Keszthely szívesen látná a Balaton felett a futamot - emlékeztet a 444.hu Erre a felvetésre Gyulay azt reagálta a Világgazdaságnak, hogy van még idő dönteni. Ugyanakkor megjegyezte, hogy bár egy kormányrendelet évente legfeljebb 6 millió euróban rögzítette a rendezvény támogatását, az átszervezés miatt pluszkiadások keletkezhetnek.

A 444.hu idézi Tarlós István főpolgármester, pénteki Magyar Nemzetnek adott interjúját, ahol azt mondta az ügyről:

A budapestiek észrevételei és épeszű mérlegelés, több szempont figyelembe vétele alapján hoztam meg a döntést, egyetértésben Láng Zsolt polgármesterrel, bizottsági elnökkel. A zajszennyezés és a forgalomkorlátozás hatásai egy hónapon át okoznak kellemetlenségeket. Az sem mellékes, hogy a repülőgépes verseny esetében a nullánál nagyobb a baleset esélye, ami ne adj isten, több tucat embert érinthetne súlyosan. Hallok arról, hogy a szervező harmadik jogi személlyel kötött valami garanciamegállapodást, a tulajdonos és hatósági jogkört gyakorló főváros megkerülésével. Ennek azonban semmi jogi kötőereje, így relevanciája sincs.

A Red Bull Race-re a jegyértékesítése szünetel, az eddig eladott jegyek viszont megtartják érvényességüket az új helyszínen is, amennyiben ez a kérdés rendeződik - írja a Világgazdaság.