Egyre több szó esik arról, hogy bizonyos hiányszakmákban, így a takarításban is manapság nem találnak a cégek megfelelő munkaerőt. A keresletet ugyanakkor nem segíti a jelenlegi oktatási rendszer - állapítja meg a MATISZ.

A takarításról például csak érintőlegesen, maximum évi egy óra keretében hallanak a gyerekek, azon belül is csak a lakossági igényekről. Így mikor pályaválasztásra kerül a sor, nem gondolnak szakmaként a takarításra, miközben 2004 óta a takarítás önálló szakma már.

Hol tart ma a szakma?

Ma már sem az otthonokban, sem az ipari tisztítás-technológiában nem ott tart a szakma, hogy elegendő a takarításhoz a seprű és a felmosórongy. Már a porszívó kiválasztásához is sokféle paramétert kell tudni értelmezni, összehasonlítani, nem beszélve a robotporszívókról, valamint az ipari/kereskedelmi tisztításban használt eszközökről és anyagokról - hívja fel a figyelmet a szövetség.

Pedig ahhoz, hogy megfelelő hatékonysággal takarítsunk, ismerni kell a különböző felületek tulajdonságait, igényeit, hiszen nem mindegy, hogy pvc-t vagy linóleumot, parkettát vagy laminált padlót tisztítunk-e. A MATISZ célja, hogy minél szélesebb körrel megismertesse a jelenlegi iparági trendeket, eszközöket, megmutassa, hol tart ma a szakma.

Ennek érdekében a szövetség idén ősszel egy kétnapos kiállítást és vásárt rendez. Különböző vetélkedők és előadások keretében szeretnénk a résztvevőket megismertetni a korszerű és környezetbarát takarítás módszereivel és eszközeivel.