Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Mol a héten szerdán és pénteken a benzin árát összesen 11, a gázolajét 10 forinttal emelte, amely 357 és 372 forintos átlagárat eredményez a kutakon.

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint - amelynek számai néhány tizedessel eltérhetnek a Mol adatszolgáltatása alapján számított összegtől - a benzin átlagára utoljára 2015. augusztus 24-én volt ennél magasabb, 361,5 forint. A gázolaj esetében augusztus 13-ig kell visszamenni, amikor 377,1 forint volt a kiskereskedelmi átlagár.

Nagyon izgalmas napok jönnek

A Nemzeti Adó- Vámhivatal hamarosan közzé teszi a Brent olaj utolsó negyedévi (október 1-től december 15-ig) átlagárát, amely ha 50 dollár alatt lesz, akkor a jövedéki adó marad a jelenlegi szinten, ha viszont 50 dollár felett, akkor januárban visszatérhet a korábbi szintre, vagyis a benzin esetében a 120, gázolaj esetében pedig a 110,35 forintra.

Bár a NAV számítása igen összetett, az Investing.com adatai alapján számított Brent-átlagár eddig 49,7 dollár körül alakul vagyis még bármi történhet, bár kicsi az esélye annak, hogy jelentős olajárcsökkenés érkezik. Jelenleg a Brent ára 53 dollárnál is magasabb, vagyis a következő napokban az átlag is 50 dollár fölé lendülhet.

Így számol a NAV

A január 1-jétől, április 1-jétől, július 1-jétől, illetve október 1-jétől érvényes adómértékek megállapítása a Platts Crude Oil Marketwire - tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszakra vonatkozó - Brent napi jegyzései Mid értékeinek és a tárgynegyedévet megelőző negyedév első hónapjának első napja és utolsó hónapjának 15. napja közötti időszak egyes napjaitól számított mindenkori harmadik havi szállítású Brent napi jegyzések Mid értékeinek számtani átlaga alapján történik.

Bár a 400 forintos szint még messze van, nem árt figyelni, hogy hol tankol az ember. Az autópályák átlagárai lényegesen magasabbak és előfordulnak kiugróan drága kutak is.