Régen minden jobb volt

A napi fogyasztási cikkek (FMCG) piaca az elmúlt évek legjobb karácsonyi szezonját 2006-ban zárta és bár 2010-ben enyhült a negatív trend, a 2006-os szinttől még így is elmarad a kiskereskedelem teljesítménye - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet.
NAPI, 2011. december 6. kedd, 17:09
Fotó: Napi.hu

A karácsonyi szezonban megnő a háztartások átlagos költése az év többi hónapjához képest. Évek óta a legjobb 2006-os, decemberi szezonban a háztartások 25 százalékkal költöttek többet, mint átlagosan az év többi hónapjában. Az azóta életbe lépett gazdasági megszorítások, majd a 2008-ban kirobbanó gazdasági világválság visszavetette a karácsonyi szezon lendületét, és a kereskedelemnek évről évre egyre visszafogottabb forgalomnövekedéssel kellett szembesülnie - állapította meg a GfK Hungária. 2010 hozott némi fordulatot a negatív trendben, amihez hozzájárult a fogyasztók növekvő optimizmusa részben a válságból való kilábalás reménye, részben a választások utáni felfokozott várakozások következtében.

A GfK szerint a magyar háztartások valamivel több mint fele vásárol szaloncukrot a karácsonyi szezonban. A legkedveltebb ízesítés évek óta a zselés. Megfigyelhető a jobb minőségű, drágább termékek irányába történő eltolódás az elmúlt években: egyre kisebb a kimért és egyre nagyobb a zacskós, illetve dobozos szaloncukrok súlya a háztartások vásárlásain belül.

Csokoládé télapófigurát vagy más karácsonyi üreges csokoládét a háztartások megközelítőleg harmada vásárol a karácsonyi szezonban. Változást hozott 2010 a korábbi, gyártói termékeket preferáló trendhez képest, a jelentős árelőnyt biztosító kereskedelmi márkák súlya ismét növekedni kezdett. Míg a kereskedelmi márkás termékek kilogrammonkénti átlagára 2010-ben 1607 forint volt, addig a gyártói B kategóriás márkáké 1721 forint, az A márkáké pedig 3874 forint volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2011.12.06 19:41

Amíg nem volt Gyurcsány és most Orbán, minden jobban ment, talán kevesebbet loptak a T.Urak? lehet...vagy akkor még nem voltak EU-s pályázatok, stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html