Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az EU tagállamok gyors riasztási rendszerén (RASFF) értesült a német bejelentésről. Kadmium és kobalt határértéket meghaladó kioldódása miatt, a KIK Textilien & Non-Food GmbH visszavonta a kínai eredetű, kerámia reggeliző készletet.

A különféle mintával - "Minnie Mouse", "Hello Kitty", "Star Wars", "Pókember" - forgalmazott szettből (bögre, tálka és tányér) több tagállamba, köztük Magyarországra is szállítottak. A Nébih felvette a kapcsolatot a magyarországi forgalmazóval annak érdekében, hogy a kifogásolt termékeket azonnal kivonják a forgalomból. A cég tájékoztatása szerint a reggeliző szett az üzletekben már nem kapható.

Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok, ételek az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat. Kérjük hogy, aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő készlettel, ne használja tovább.

Amit a kobaltról és a kadmiumról tudni kell

A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.