Az Orbán Viktor miniszterelnök által szignált határozat szerint a kabinet felhívja a külgazdasági és külügyminisztert, hogy - szükség szerint az általa kijelölt személy útján - gondoskodjon arról, hogy a Tungsram Operations Kft. magyarországi nagybefektetővel aláírják a stratégiai együttműködési megállapodást.

A General Electric (GE) Lighting 2018. februárban jelentette be, hogy eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágait, valamint a globális autólámpa-ágazatot a GE korábbi felső vezetője, Jörg Bauer irányította Tunsgram-csoportnak. A eladás első lépéseként április 3-án a Tungsram-coport tulajdonába került a Tungsram Operations Kft., amelybe beletartoztak a GE Lighting magyarországi egységei vagyonnal és szerződésekkel együtt. A felvásárlással összesen 5 gyáregység került át a Tungsram név alá, igaz a cégnek még joga van a GE Lightning nevet is használni. A magyarországi egységek átvétele után a nemzetközi egységek csatlakoztak több ütemben úgy, hogy a legtöbb országban új leányvállalat jött létre.

A cégcsoport elnök-vezérigazgatója áprilisban tartott sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a Tunsgram márkanév erősítésével, új termékek fejlesztésével stabilan működő, globális vállalatot építenek magyarországi bázisról kiindulva a világítástechnika területén. A tervek szerint az idén 90 milliárd forint árbevételt ér el a Tunsram-csoport, ami megegyezik az átvett egységek előző évi árbevételével. A továbbiakban koncentrálnak a szervezetépítésre, elsősorban a marketing és az értékesítés területére, valamint az innovációra.

A Tungsram szó két szó egyesítéséből származik: a volfrám angol nevének, a tungsten szónak, és a német Wolfram szónak az egyesítéséből - derül ki a Wikipedia szócikkéból. Egger Béla és Tsa. Huszár utcai cégéből jött létre az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. 1901-ben. Aschner Lipót igazgató nevéhez fűződik a Tungsram és a T a körben védjegyek bejegyeztetése 1909-ben. Majd 1989-ben a General Electric felvásárolta a Tungsramot.

Az Orbán kormány - hetedik multinacionális vállalatként - kötött a General Electric Hungary Kft.-vel stratégiai együttműködési megállapodás még 2012 decemberében. A kabinet prioritásnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést (k+f), illetve azt, hogy a magyarországi kkv-k bekerüljenek a globális innovációs hálóba − mondta Matolcsy György, az akkori nemzetgazdasági miniszter.