Rejtélyes vevő viheti a magyar Praktikert

Ismeretlen hátterű, és off-shore tulajdonban levő cég jelentkezett be a magyar Praktiker cég megvételére. A barkácsáruház láncért korábban versenybe szállt szintén hazai cégcsoport ajánlatára az elmúlt év végéig nem válaszolt a német felszámoló.
Napi.hu, 2014. január 15. szerda, 07:07
Fotó: Napi.hu

Továbbra is kérdéses, de legalábbis bizonytalan a hazai Praktiker sorsa. A csődbe ment német barkácslánc magyar cégét  egy német felszámoló értékesíti - vagy legalábbis ő próbálkozik ezzel.

Új fejlemény, hogy az elmúlt év novemberében ajánlatot tett MPF Holding mellett egy másik magyar vállalkozás is bejelentkezett a cégért. Értesüléseink szerint az Eurogarden Kft. már ajánlatot tett a felszámolónak, de döntés az ügyben egyelőre nincs. A vevő céget bajos elérni, mert honlapján csak egy mobiltelefon és faxszám található, a céginformációs rendszerben található e-mail elérhetőség pedig nem működik - ezért nem tudtunk választ kapni kérdéseinkre a cég vezetőjétől és tulajdonosától sem. A cég adatbázis tanúsága szerint a kiskunlacházai céget egy Camellon Ltd. nevű és a brit Virgin Islandon bejegyzett cég tulajdonolja. Árbevétele 2012-ben 1,7 milliárd forint volt, mérleg szerinti eredménye viszont csak 5,3 millió forintot tett ki. A cégbírósági adatok szerint az elmúlt két évben NAV és egyéb végrehajtások is megjelentek cégről tudósító dokumentumokban.

Ez a vállalkozást ismerő piaci szereplők szerint nem lehet véletlen, hiszen az Eurogarden és csatolt vállalkozásai több magyarországi áruházláncnak voltak beszállítói - erről az Eurogarden honlapján is találni információt. Az Eurogardenről elterjedt hírek szerint rendkívül nyomott áron szállítottak többek közt a Tesconak és az Auchannak is. A sok bizonytalanságban egyetlen biztos pont az, hogy az Eurogarden egy tucatnyi cégből álló, gyorsan változó összetételű és nevű cégcsoport egyik eleme.

A cégcsoport
A kiskunlacházai cégcsoport székhelye a cégbírósági adatok szerint a Vasút utca 19-ben található. Ide jegyezték be a Magyar Alföld Kft-t - korábban egy volt az Alföld Festék Kft. De itt működött a Mráz Lászlóhoz köthető Autchem Holding, az Autóshop 2004 Kft. Az Autoshop Plus Kft. is - ezek egyike sem működik, végelszámolás alatt vannak. A Kiskunlacházai Logisztikai Központ Kft. és a Kun Kft. felszámolás alatt áll. Szintén a Vasút utca 19-be jegyezték be az ML Holding céget is. A cégcsoport aktív tagja a Wareco Depo Kft. amelynek szintén Mráz volt a tulajdonosa - jelenleg a Lafford Enterprises LTD. van megjelölve tulajdonosként. A cég 2012-es árbevétele 621 millió forint volt mérleg szerinti eredménye viszont csak 1,3 millióra rúgott.

A Mráz László és Tamás érdekkörébe tartozó vállalkozás korábban a Kiskunlacházi Logisztikai Kft.-t és a Kun Kft.-t is birtokolta - jelenleg mindkettő felszámolás alatt áll. A cégcsoporthoz tartozónak tartják az Alföldi Festékgyár Kft.-t, amely a legutóbbi időben Magyar Alföld Festék néven - is - működött. Ez a cég több hazai áruházláncnak szállított festék termékeket meglehetősen alacsony áron. Az általunk megkérdezett piaci szereplők és gyártók szerint olyan olcsón kínálják termékeiket, amelyek még a festék alapanyagainak árát sem fedezik - így nem csoda, ha egy sor multi tőlük vásárolt. (Több, magát megnevezni nem kívánó áruházlánc képviselője a Napi.h-nak elmondta, hogy hónapok óta megpróbálják "kilistázni" az Eurogarden cégeket, de egyszerűen nem tudják követni a céglapítások és megszűnések tempóját. Így megeshet, hogy ideig-óráig most is a beszállítói kör tagja egy, a cégcsoporthoz tartozó vállalkozás.)

A festékhez hasonló helyzet állt elő a szélvédőmosó folyadékkal is. A Mráz-cégek ebben is taroltak korábban, több hazai lánc tőlük vásárolt. Az autóápolási üzletágban érintett gyártók és kereskedők értetlenül nézték, hogy miként szerzi meg előlük a cég a több tízmillió forintos megrendeléseket. Egy, magát megnevezni nem akaró gyártó szerint a festék és ablakmosó üzlet csak a jéghegy csúcsa, mert az Eurogarden cégek virágföldtől elektronikai termékekig szinte mindenben érdekeltek voltak, s a csoport becsült forgalma - ÁFA nélkül természetesen - akár száz milliárdos nagyságrendű is lehetett. Ha ezek a híresztelések igazak, akkor cseppet sem véletlen, hogy üzleti fantáziát látnak egy saját barkácslánc működtetésében és fenntartásában is. Kérdés, hogy a Praktiker felszámolója elfogadja-e a magyarországi láncért általuk felkínált összeget.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.01.15 12:20

Takarítsák ki ezt az offshor -majmot !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html