Reklámújságok: elképesztő fordulatot tett a kormány

A kormány benyújtotta a reklámadót módosító javaslatot: ezzel a közteher, a mostani 5,3 százalékról 7,5-re emelkedne 2017 júniusától. Míg viszont április elején még be akarta tiltani az áruházláncok reklámújságait, addig a friss tervezet szerint ezek a prospektusok reklámadómentesek lennének. Emiatt várhatóan sokkal vastagabbak is lesznek - értékel a Blokkk.com.
K. Kiss Gergely, 2017. május 8. hétfő, 11:10
Fotó: Napi.hu

A tavasz elején kiszivárgott, kiskereskedelmi láncokat megregulázó csomag keretében a kormány a reklámköltségeket is korlátozta volna, s gyakorlatilag meg akarta tiltani a vásárlók számára az ingyenes reklámújságokhoz való hozzáférést. Az akkori tervezet szerint, a kiskereskedelmi áruházláncok nem külön prospektusban, hanem csak médiatermékekben hirdethették volna a kínálatukat. A kormány ettől a tervétől végül meghátrált és letett arról, hogy keresztül verje a drasztikus csomagot.

A mostani adócsomag azonban gyökeres fordulatot tükröz: a jelenleg reklámadó-köteles prospektus esetén nem emelkedik, hanem megszűnik ez a sarc - figyelt fel rá a kereskedelmi szakportál.

Két eszközzel szüntetnék meg az áruházi újságok megadóztatását: az egyik, hogy csak az a reklám a reklámadó alapja, ahol ellenszolgáltatás fejében - tehát pénzért - teszik közzé. Az áruházi újság márpedig ingyenes. A másik, hogy megszűnne az úgynevezett saját célú reklám fogalma, amelybe az áruházi újság is beletartozik, amikor a reklám közzétevője a saját portékáját reklámozza.

A Blokkk.com szerint, ha így lesz, az áruházi újságok sokkal vastagabbak lesznek, mint eddig, hiszen a gyártócégeknek olcsóbb lesz ott reklámozniuk a portékájukat, mint a drága napilapban, internetes portálon, vagy televízióban.

Kérdés persze, hogy mi változik még a törvénycsomagban a közeli napokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK