Rekord exporttal zárt tavaly a mezőgazdaság

Újabb rekordot döntött tavaly a mezőgazdaság exportértékesítése, 9 milliárd eurót tett ki, így 2010 óta több mint 60 százalékkal nőtt - mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára, Feldman Zsolt szerdán a 31. Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok megnyitóján.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 5. szerda, 14:04
Fotó: Pixabay

Szerinte a gazdák bizakodását jelzi, hogy tavaly több mint 300 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, jóval többet, mint a korábbi években. Az idei év első fél évében a beruházások értéke meghaladta a 156 milliárd forintot, ebből közel 84 milliárdot fordítottak új gépek beszerzésére.

A politikus kijelentette, az agrárpolitika célja a versenyképesség növelése. Úgy vélte, még jelentős fejlődési lehetőség áll a magyar mezőgazdaság előtt, mert bár 2010 óta egy hektárra vetítve ugyan 48 százalékkal nőtt a bruttó hozzáadott érték, ez azonban csak a fele a nyugat-európainak.

Feldman Zsolt elmondta, az elmúlt hét évben másfélszeresére nőtt a magyar mezőgazdaság egy munkaerőegységre vetített hozzáadott értéke. Ez a növekedés az ötödik legnagyobb az Európai Unióban, viszont abszolút értékben eredményeink a legfejlettebb uniós mezőgazdaságok által produkált értékek negyedét érik el.

Emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencében meglévő időjárási kitettség csökkentésére Magyarországon működik Európa legfejlettebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszere.

Európában elsőként építettük ki az ország teljes területét lefedő jégkármentesítő rendszert, ennek is köszönhető, hogy a korábbi évekkel összehasonlítva idén harmadára csökkent a jégkár - magyarázta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az eseményen.

A Bábolnai Gazdanapok Magyarország legnagyobb és legrégebbi szabadtéri mezőgép-kiállítása. A ménesbirtok területén szeptember 5-8. között több, mint 200 kiállító mutatja be termékét és technológiáját, több mint 1000 négyzetméter fedett és húsz ezer négyzetméter szabad területen - mondta el Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója.

A Bábolnai Gazdanapok elsőként teremtette meg az élő, gyakorlati gépbemutató lehetőségét, ami az elmúlt években mindig a kiállítás sajátossága volt. A szervezők idén a betakarítás gépesítésére helyeznek a korábbinál is nagyobb hangsúlyt.

A kiállításon ezen túl minden egyéb mezőgazdasághoz köthető terméket és szolgáltatást bemutatnak, valamint jelen lesznek az oktatáshoz, kutatáshoz, finanszírozáshoz köthető intézmények. A Gardanapokon tartják a Stihl Országos Fakitermelő Bajnokság döntőjét, ahol a fakitermelés gépesítése és gyakorlati alkalmazása lesz a középpontban.

Idén a kiállítás díszvendége Hollandia. A holland konzulátus szakember-találkozót szervez a kis- és középvállalkozások számára, ezzel is segítve a két ország gazdasági kapcsolatait. A megnyitón köszöntőt mondott René Enrico van Hell a Holland Királyság magyarországi nagykövete.

A Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében a 31. Bábolnai Gazdanapokon megrendezik a SMARTFARM - Precíziós Növénytermesztési Konferenciát, kiállítást és bemutatót. Az előadások a precíziós növényvédelem, tápanyag-gazdálkodás, távérzékelés kihívásaira kidolgozott innovatív megoldásokat ismertetik.

A kétnapos rendezvényen 33 előadás hangzik el és 22 cég kiállítóként is jelen lesz, valamint 16 szántóföldi bemutatón gyakorlatban láthatják az érdeklődők az előadáson elhangzottakat. A szervezők a precíziós eljárásokat alkalmazó cégeknek mintaparcellákon biztosítanak lehetőséget technológiájuk bemutatására.

A kép forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK