Rekord Ferihegyen - nem látszik már a Malév-csőd

Háromszor olyan gyorsan nő a budapesti repülőtér forgalma, mint az uniós átlag – ezt mutatják az első negyedév adatai. 2011-ben sikerült túlszárnyalni a tízmilliós utas számot, idén pedig már a tizenötmillióhoz is közel lehet a Liszt Ferenc repülőtér utasforgalma - írja a hirado.hu.
K. Kiss Gergely, 2018. május 12. szombat, 15:34
Fotó: Shutterstock

A budapesti repülőtér forgalma hónapról hónapra növekszik, az első negyedéves bővülés pedig minden rekordot megdöntött. Januártól márciusig csaknem hárommillió utas indult és érkezett a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér termináljairól. Ez mintegy 17 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, ami majdnem háromszorosa az EU-repterek hozzávetőleg 6 százalékos növekedési átlagának. A portál szerint a szakemberek úgy számolnak, hogy idén év végéig akár 15 millió utas is megfordulhat a budapesti reptéren.

Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta: az is közrejátszik, hogy a Budapest Airport marketinggel foglalkozó kollégái igyekeznek minél több légitársaságot elhozni Budapestre - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A múlt héten három új közvetlen járat is elindult Budapestről az Egyesült Államokba. Így az American Airlines gépei naponta közlekednek Philadelphia és a magyar főváros között. A lengyel LOT légitársasággal pedig heti négy alkalommal lehet News Yorkba és kétszer Chicagóba repülni.

A növekvő magyarországi utasforgalom kiszolgálását segíti a BUD 2020 program, amelynek köszönhetően több mint 50 milliárd forint jut repülőtér-fejlesztésre. Ennek részeként augusztusban átadnak egy új utasmólót Ferihegyen, decemberben pedig elindul egy többemeletes parkolóház kivitelezése. A tervek szerint az új hármas terminálra sem kell már sokáig várni: a legmodernebb technológiával felszerelt csarnok 2021-re készülhet el.

HOZZÁSZÓLÁSOK