Jelentős vagyongyarapodást értek el az év első kilenc hónapjában az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségéhez (ÖPOSZ) tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, e kasszák összvagyona 1 121 milliárd forintra rúgott, ami éves összevetésben 7,5 százalékos növekedés. Nem csak éves szinten nőtt jelentősen a vagyon: a második negyedévhez képest 2,4 százalékos volt a többlet. Az egy pénztártagra jutó vagyon pedig 9 százalékkal, 1,06 millió forintra emelkedett a tavaly szeptember végi 971 ezer forintról - mondta Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke.

Százmilliárd fölé jutnak a kasszák

A nyugdíjkasszákba vetett bizalmat mutatja, hogy a tagok egyéni befizetései az utolsó negyedévben 14,45 milliárd forintra rúgtak, azaz 10 százalékkal nőttek.

A pénztárak tagdíjbefizetési rohamot várnak az év végén. Rekordbefizetésre számítunk. A tagok úgy tekintenek az egyéni befizetéseik után igényelhető akár 150 ezer forintos adó-visszatérítésre, mintha akár 20 százalékos hozamot értek volna el a félretett összeggel - tette hozzá Kravaik. Így a tavalyi 65 milliárd forint után idén a tagi befizetések értéke a 70 milliárd forintot, míg a munkáltatói befizetések értéke maradhat a tavalyi szinten, azaz 36-37 milliárd forint lehet..

A nyugdíjpénztárak lészáma két év óta stabilan 1,06 millió körül alakul.

Sokat tesznek félre az egészségre is

Az egészségpénztárak összvagyona szeptember végén 47,5 milliárd forintot tett ki, ami az idei második negyedévhez képest 8,6 százalékos növekedést jelent. Az ÖPOSZ-szal együttműködő egészségpénztáraknak több mint 851 ezer tagja van, ennyien kívánnak félretenni a saját és a családjuk egészségügyi kiadásaira. Bár ez a pénztári megoldás az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításnál rövidebb távra, például egy-egy nagyobb kiadásra vagy a havi gyógyszerkiadások fedezésére szolgál, a tagok átlagos vagyona így is jelentős: szeptember végén fejenként mintegy 56 ezer forintra rúgott.

A befizetések majd 60 százalékát kitevő munkáltatói hozzájárulások mellett szeptember végére 8,7 százalékkal 3 milliárd forintra nőtt a tagok által befizetett összeg, amely éves összevetésben már 20 százalék feletti növekedést jelent. A tagok a harmadik negyedévben 1,8 millió alkalommal vettek igénybe az pénztárak által finanszírozott szolgáltatásokat. Az éves tagdíjbevétel 2016-ban várhatóan a tavalyi 41,7 milliárd forint körül alakul.

Az esetenként és átlagosan 3-5 ezer forint értékben elszámolt szolgáltatások között az egészségpénztári költések voltak túlsúlyban, ám a gyerekek tanulmányaitól az idősgondozásig számos más célra megoldást kínáló önsegélyezés is egyre népszerűbb. Az önsegélyezés többletlehetősége nyomán idén nagyot, csaknem a tizedével nőtt az egészségpénztári tagok száma.

Új módszertan készül

Az ÖPOSZ jelenleg az MNB együttműködve megpróbál módszertant kialakítani a teljes költségmutató (tkm) számítására, első lépésben az önkéntes nyugdíjpénztárakra - mondta Kravalik. Szeretnék minél plasztikusabban bemutatni, hogy az önkéntes pénztárak mennyivel olcsóbb megoldást jelentenek az öngondoskodásra, mint a nyugdíj előtakarékossági számla (nyesz) vagy a nyugdíjbiztosítás.

Öt tény a pénztárak mellett az ÖPOSZ szerint:

  • A látványos hozameredmények és az alacsony (1 százalék alatti) költségszint miatt a pénztárak az egyik legjobb öngondoskodási formát jelentik a lakossági megtakarítók számára.
  • Az év végéig teljesített egyéni befizetések után 20 százalék, akár 150 ezer forint adó-visszatérítés is igényelhető (annak, aki pedig nyugdíj és egészségpénztár mellett más nyugdíjcélú megtakarításba is befizet, összesen akár 280 ezer forintot is jóváírhatnak szja bevallása alapján).
  • Az egyszerű és érthető önkéntes pénztári megoldással már több, mint kétmillióan takarékoskodnak.
  • Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások rugalmas módon, jelentős pénzügyi szakértelmet nem kívánva több különböző pénzügyi konstrukciót nyújtanak a tagság számára.
  • Az egészségpénztárakkal a hazai háztartások legtöbb megtakarítási céljára egyszerűen és hatékonyan lehet spórolni, legyen szó a gyógyszerszámlák kifizetéséről, orvosi ellátás, gyerekvállalás, idős rokon gondozásának költségeinek fedezéséről.