447 millió euró volt az olasz bankcsoport harmadik negyedéves adózott eredménye, ezen belül a magyar leánybank a szokásosnál is magasabb, 65 millió eurós profitot produkált. A bankcsoport eredménye az egy évvel korábbitól 12 százalékkal, az elemzők várakozásától pedig csaknem 4 százalékkal marad el.

A nettó kamatbevételek 3 százalékkal, a nettó díj- és jutalékbevételek pedig 2 százalékkal múlták alul az egy évvel korábbit, vagyis a teljes működési bevétel említett 2,3 százalékos emelkedése a nettó kereskedési bevétel duplázódásának köszönhető. Ez egy év alatt 259 millió euróval növelte az adózás előtti eredményt.

Az UniCredit a harmadik negyedévben 1 milliárd eurónyi kétes hitelétől vált meg, nem teljesítő hiteleinek céltartalék-fedezettsége szeptember végén valamivel magasabb (52,6 százalék) volt, mint három hónappal korábban.

Összességében az UniCredit egésze 5,7 százalékos tőkearányos megtérülést (RoTE) ért el az év első kilenc hónapjában. Ezen időszak alatt a CET1 tőkemutatója 10,59 százalékról 11 százalékra nőtt, a javulás egésze a harmadik negyedévhez köthető, amikor a bank több érdekeltség eladásával is csökkentette kockázatokkal súlyozott eszközértékét. Sajtóértesülések szerint folyamatban van a társaságnál többek között a lengyel Pekao leánybank és a Pioneer alapkezelő eladásána előkészítése is. Az eladások sikere nagyban befolyásolhatja, mekkora tőkeemelésre és részvénykibocsátásra szorul majd az olasz bankcsoport.