Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Lízingszövetség szerint a bővülés elsősorban a továbbra is nagyon jól szereplő járműfinanszírozásnak köszönhető, de növekedés volt a termelőeszközöknél is.

A lízingcégek az idén közel 20 százalékos növekedéssel számolnak.

A lízingvállalatok teljes portfóliója továbbra is stabil, a félév végén 1300 milliárd forintot tett ki. Növekedést mutat a kiskereskedelmi autófinanszírozási portfólió mellett a haszongépjárművekhez és az egyéb gépekhez kötődő kitettség is.

A gazdasági környezet kedvező, a GDP várhatóan jelentősen bővül és a vállalkozások beruházási kedve javult. Ugyanakkor a kamatemelési várakozások fokozódtak, a forintalapú konstrukciók kamata az utóbbi hónapokban nőtt, főként az agrárfinanszírozásban - mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke.

A járműpiac növekedése nagyban hozzájárul a lízingpiaci fejlődéshez. A személy- és kisteherautóknál a finanszírozott összeg kiemelkedő mértékben, 40 százalékkal közel 119 milliárd forintra emelkedett az idei első fél évben. Ezen belül a magánszemélyek újautó-beszerzéseit 17,2 milliárd forint értékben finanszírozták a lízingcégek, ami szintén 40 százalékos emelkedés. A flottaszegmensben a finanszírozott összeg 12 százalékkal közel 40 milliárd forintra nőtt.

A gépeket és berendezéseket, valamint haszonjárműveket magában foglaló eszközfinanszírozásban a finanszírozott összeg 168,6 milliárd forintra rúgott az év első hat hónapjában, ez 7 százalékos éves bővülést jelent.

A mezőgazdaságigép-finanszírozásban a kihelyezett összeg 2018 első felében 39,3 milliárd forint volt, ez közel 12 százalékkal haladja meg az egyébként magas bázist.

A magyarországi építőipari boommal összhangban az építőipari gépeknél 33 százalékkal 11,1 milliárd forintra nőtt a lízingcégek által kihelyezett összeg. Az állami infrastrukturális beruházásoknak és a lakásépítés talpra állásának köszönhetően az építőiparigép-lízingnél az év hátralévő részében további bővülésre lehet számítani - olvasható a Lízingszövetség közleményében.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.