Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság cikke

Jelenleg a benzin átlagos literenkénti ára a hazai töltőállomásokon 330, a gázolajé pedig 303 forint körül alakul a holtankoljak.hu információi szerint. Egy év alatt a benzin átlagos ára 75, a dízelé pedig több mint 50 forinttal nőtt, de felkészülhetünk rá, hogy a következőkben még mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk tankoláskor.

Nem tudok jó hírrel szolgálni a fogyasztóknak, az energiaárak emelkedése ugyanis idén jóval magasabb lehet, mint az általános infláció - mondta lapunknak Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója. Az év végére a földgáz és az áram mellett az üzemanyagok is jócskán tavaly év végi árszintjük fölé kerülhetnek Magyarországon, a szakember szerint a benzinkutakon átlagosan 18-20 százalékos lesz a drágulás egy év alatt.

A tavalyi literenként átlagosan 278 forintos benzin- és 267 forintos gázolajár után idén átlag 340 forintos benzint és 313 forintos gázolajat valószínűsít a kutató, az év végén a benzin literjéért átlag 349, a gázolajéért 322 forintot kell adni. (Barta Judit 195 forintos dollárárfolyammal számol, vagyis a forint utóbbi napokban mutatkozó meglepő ereje - ha kitart - mérsékelheti az áremelkedést.)

Miután az üzemanyagok piacán még nemigen érzékelhető fellendülés, a termékek az olaj árát követik. A GKI igazgatója 2010 végére 85 dolláros hordónkénti olajárat vár, az év egészére átlag 82 dolláros jegyzést tart valószínűnek. Az árak szempontjából meghatározó az OPEC szerepe, márpedig a tagországok megnyilatkozásai alapján a 80 dollár fölötti árszint számukra elfogadható (ezért nem is meglepő, hogy most sem változtattak a kitermelési kvótán).

Az üzemanyagok árváltozása jellegzetes szezonális mintázatot mutat: a kereslet bővülésével évről évre tavasszal és nyáron tetőzik a benzin ára. Ezúttal azonban a május-augusztusi csúcsidőszakban nemigen várható nagy drágulás, részben a tavaszi készletépítés miatt, ami viszont rövid távon emeli az árakat - teszi hozzá a kutató.

Fundamentálisan a jelenlegi, 82 dollár közeli olaj túlárazottnak tűnik, ugyanis miközben a felhasználás és kereslet továbbra is gyengélkedik, a készletek bővülnek - mondta el Gelencsér Zsigmond, a Solar Capital elemzője. Kicsit érthetetlen a mostani árszint, miközben az ázsiai partoknál rakománnyal tele cirkáló olajtankerekről érkeznek hírek, amelyeket a telített tározók miatt képtelenek fogadni.

Az USA Energiaügyi Információs Hivatala (EIA) 2011 végéig nem számít jelentős drágulásra az olaj piacán, 70 és 90 dollár közé várja a nyersolaj jegyzését; az ilyen hosszú távra való kitekintést azonban alaposan befolyásolhatja a dollár árfolyama, miután a dollár erőssége és az árupiaci jegyzésárak között negatív korreláció áll fönn.

A trend magyarországi érvényesülését a hazai árak magasnak számító adótartalma pedig még valamelyest föl is erősíti - teszi hozzá. Most tehát semmi sem indokol egy újabb olajárrobbanást, de az elemző szerint spekulatív befektetők képesek lehetnek újra 100 dollár közelébe tolni az árfolyamot. Így az amerikai hedge fundok ráerősíthetnek a szezonális hatásokra, ami a nyár folyamán az üzemanyagok drágulását eredményezheti itthon.