Rekordot döntött a Széchenyi kártya program

A Széchenyi kártya program fennállásának legeredményesebb évét zárta 2016-ban, amikor az elmúlt 15 év legmagasabb hitelkihelyezése valósult meg mintegy 180 milliárd forint értékben - mondta Krisán László, a programot koordináló Kavosz Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.
K. Kiss Gergely, 2017. február 5. vasárnap, 09:55
Fotó: Napi.hu

A program keretében tavaly év végéig összesen 325 ezer igénylést fogadtak be, és közel 250 ezer hitelügylet jött létre több mint 1700 milliárd forint értékben. Ebből 2016-ban több mint 21 ezer hiteligénylés mellett közel 180 milliárd forint összegű támogatott hitelhez jutottak a kkv-szektor vállalkozásai. A program hiteleit 75 százalékban vidéki vállalkozók veszik igénybe, az elérhető hiteltípusok közül továbbra is a folyószámlahitel a legkeresettebb.

Számítások szerint a múlt évben kihelyezett mintegy 180 milliárd forint a költségvetésnek több mint 40 milliárd forint adó- és járulékbevételt hoz - jegyezte meg Krisán. A vállalkozások javaslatai alapján az idén tovább finomítják és egyszerűsítik a program feltételrendszerét, keresik a maximálisan igénybe vehető hitelkeretek emelésének lehetőségét, emellett indokoltnak látják a fiatal vállalkozók finanszírozását elősegítő konstrukció kidolgozását, valamint a mikro-és kisvállalati kör nemzetközi versenyképességet javító program létrehozását, amivel többek között a beszállítóként tevékenykedő kisvállalatok megsegítésére is lehetőség nyílna.

Támogatások: gyorsan kell lépni!

A kkv-k finanszírozásában jelentős szerepet kapnak az uniós források, de gondolni kell arra is, hogy Nagy-Britannia kilépésével az Európai Unió költségvetése átalakul, és a kieső mintegy 10 százalék befizetés a fejlesztési források csökkentéséhez vezethet. Ezért is fontos, hogy az ország a számára rendelkezésre álló uniós forrásokat minél előbb felhasználja - mondta Krisán László, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) uniós forrásokért felelős alelnöke is egyben.

Úgy vélte, a vállalkozások a vissza nem térítendő pályázati támogatások lehetőségével fognak leginkább élni, emellett komoly kereslet várható a vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatásokat egyszerre tartalmazó kombinált pályázatokra, amelyek az előző fejlesztési ciklusban rendkívül népszerűek voltak.

Elmondta, hogy a Széchenyi kártya program a kkv-kat az uniós források felhasználásában is segíti, a 2014-2020-as fejlesztési időszakban is rendelkezésükre állnak a pályázathoz szükséges önerőt kiegészítő, illetve az elnyert támogatásokat megelőlegező hitelek, amelyek jelenleg 0 százalékos nettó éves kamaton érhetők el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.02.05 12:11

@halacska39:

A pénzt, amelyet a cégektől beszedtek, arra használták fel, hogy a résztvevők ( így az elfogadók ) terheit megnöveljék, a fel nem használt összegeket "államosítsák", a saját pályájukon játszókat pedig előnybe részesítsék.

Verseny nem lévén, egyirányba lejtett a pálya - csak ilyenen tudnak játszani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska39, 2017.02.05 10:18

A lehetőségekből kivették az Erzsébet kártya,ill BKV éves bérlet igénylését és belekényszerítették a polgárokat a SZÉP kártyába. Mivel hazai üdülők,hotelek,wellnesek szinte mind fideszes tulajdonban vannak így semmi más nem történt,minthogy azt a 180md forintot saját holdudvarukba irányították át. Mivel nő ezekre a kereslet meg lehet nézni az idei és tavalyi év árainak különbségét.. Nos,azt is kilopták a zsebünkből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html