BUX
38236

Rekordpénzt költöttünk szerencsejátékokra

A Szerencsejáték Zrt. árbevétele 2005-ben 21 milliárd forinttal, rekordot jelentő 131 milliárd 800 millió forintra nőtt - tájékoztatta a társaság az MTI-t csütörtökön.

NAPI Online, 2006. március 30. csütörtök, 11:12

A közlemény szerint az osztalék nélkül számított költségvetési befizetés meghaladta az 54 milliárd forintot, a bruttó nyereményösszeg több mint 68 milliárd forintot tett ki. A társaság 2004-ben 110,7 milliárd forint árbevétel mellett 5,6 milliárd forint adózás előtti eredményt produkált, tavalyra az üzleti terv 119,5 milliárd forint árbevétellel és a 2004. évihez hasonló nyereséggel számolt.

Tavaly 871 millió alapjátékot értékesített a Szerencsejáték Zrt., 64 millióval többet, mint 2004-ben. Az egy lakosra számított, 52 eurós szerencsejáték árbevétel változatlanul első helyet biztosít az Európai Unióhoz nemrég csatlakozott, vagy a csatlakozás előtt álló környező országok lottótársaságainak sorában - teszik hozzá. Az elmúlt időszakban bővült és korszerűsödött a játékkínálat: sikeres a Puttó nevű gyorsjáték, a sorsjegyek integrálása az online értékesítési rendszerbe és nyereménytartalmuk emelése a várakozásokat messze meghaladó - 48 százalékos, mintegy 3 milliárd 600 millió forintos - forgalomnövekedést indukált. Megjegyzik, hogy a szerencsejátékok adójából 2005-ben 4 milliárd 300 millió forint közvetlenül a hazai sportot támogatta. A társaság jelentős összegekkel támogatott közcélokat: kultúrát, egészségügyet és közösségi sportmozgalmat.

A termékek közül a közlemény szerint változatlanul az ötöslottó a legnépszerűbb, a teljes árbevétel 40 százalékát adja. Kiegyensúlyozottan, az előző évit meghaladóan, lényegében a terv szerint alakult a másik két lottó - a hatos és a skandináv - forgalma. Jelentősebb mértékben nőtt a tippmix és kis mértékben a totó iránti érdeklődés. A többi játék közül elsősorban a joker 16 százalékos forgalom növekedését nevezi figyelemreméltónak a közlemény.