Rekordveszteség Bábolnán

A fő tulajdonos Magyar Fejlesztési Bank (MFB) kérésére a napirendi pontok megszavazása után június 28-ig felfüggesztették a Bábolna Rt. mai, évi rendes közgyűlését. Ezt követően Petykó Zoltán, a Bábolna Rt. igazgatóságának elnöke elmondta: a társaság tavaly 10 százalékkal 43,4 milliárd forintra növelte nettó árbevételét, adózás előtti vesztesége ennek ellenére 7,6 milliárd forint volt, a tervezett 5,2 milliárd forintos veszteséggel szemben. Az idei tervekben szintén 5,2 milliárd forintos veszteséggel számolnak.
Tóth László Levente, 2002. május 30. csütörtök, 13:53

A NAPI Online értesülései szerint a csaknem 8 milliárdos tavalyi veszteségből mintegy 4,8 milliárd forint származik közvetlenül a tevékenységből, a többi áthúzódó kötelezettségekből. Idén mindenesetre az első három hónapban máris 1,6 milliárd forint további mínuszt halmozott fel a legnagyobb magyar állami agrárcég, amelynek legendás hírét mostanra teljesen bemocskolta a politika.

A legutóbb kinevezett vezérigazgató, a baromfiágazatban elismert Szép Imre betegállományban van, egyesek szerint nem véletlenül, de mivel nem sikerült elérnünk, nem tudta megerősíteni azt a híresztelést, hogy amit a korábbi kormányzat alatt vártak tőle, azt már nem tudta, illetve nem akarta szakmailag és emberileg sem felvállalni. A hírek szerint azt, hogy pártfinanszírozásra is használni akarták, s talán meg is próbálták használni a Bábolna Rt.-t. A cég most napvilágra került rekordveszteségének okát megfigyelők szerint mindenképpen tisztázni kell, nem tekintve el az esetleges felelősségre vonástól sem.

További részletek a holnapi NAPI Gazdaságban.

HOZZÁSZÓLÁSOK