Reményük sincs a Viadom hitelezőinek

A közel ötvenmilliárd forint követeléssel szemben csupán ötmilliárdos vagyon áll, az is jobbára a bankoké és az APEH-é lesz.
Domokos Erika, 2007. október 31. szerda, 16:18
Fotó:

A felszámolási eljárás alatt álló Viadom Építőipari Zrt.-vel szemben eddig 436 hitelező jelentett be csaknem 47 milliárd forint értékben követelést a felszámoló Ratis Kft.-hez - tudta meg a NAPI Online Szondi György felszámolóbiztostól.

A igények folyamatosan érkeznek a felszámolóhoz, a törvényes határidőn belül 388 hitelezőt vettek nyilvántartásba 46,5 milliárd forintnyi követeléssel. Ebből a felszámoló csak 8,3 milliárd forintot igazolt vissza, és további 8,7 milliárd forintnyi függőben lévő tartozást ismert el, amelyek az esetleges garanciaérvényesítésekkel válnak esedékessé. A hitelezői igények nagy részét, 29,2 milliárd forintot ugyanakkor vitat a felszámoló, mert ezeknek nincs nyoma a Viadom nyilvántartásában.

A felszámoló ma hívta össze először a Viadom hitelezőit, ám mivel a 436-ból csak 130-an jelentek meg, vagyis nem volt meg a törvényben előírt egyharmados arány, nem alakíthattak hitelezői választmányt.

Az elmúlt évek egyik legsikeresebb sztrádaépítő cégének hitelezői ugyanakkor nem remélhetik tartozásaik megtérülését, mivel a Viadomnak csak 5,2 milliárd forintnyi vagyona van: 2,7 milliárd a követelése és 2,5 milliárd az ingó- és ingatlanvagyona. Ezekből azonban a felszámoló szerint alig 4 milliárd forint folyhat be készpénzben, amelyből több mint 3 milliárd forint a zálogjogosult hitelező bankot illeti meg, valamint az adóhatóság juthat még a pénzéhez.

A Viadomnak jelenleg 45 peres eljárása van folyamatban.

HOZZÁSZÓLÁSOK